Красені-будинки, що зводяться в країні, вселяють надію на затишне і добротне житло. Про те, щоб було воно саме таким, ішлося на засіданні ради державної корпорації «Укрбудматеріали», що відбулося за підсумками роботи минулого року та для визначення найближчих завдань.
Починаючи з 2000 року, випуск продукції на підприємствах корпорації перевищує середні темпи зростання по промисловості України. У 2002 році її вироблено на 1209,8 млн. гривень, що на 14,2 відсотка більше, ніж у 2001-му. Майже удвічі збільшено виробництво м’яких покрівельних матеріалів, на 17—25 відсотків — віконного скла та опалювальних приладів, на 5—10 —керамічної плитки та нерудних матеріалів, цегли, гіпсу, сантехнічних виробів.
За рахунок збільшення поставок скла, сантехнічних виробів, радіаторів, облицювальних плит з природного каменю зростає експорт високотехнологічної продукції, її частка в загальному експорті торік становила 87 відсотків проти 48 у 2001 році. Водночас дедалі більше країн під час постачання продукції звертає увагу на сертифікацію за міжнародними стандартами не лише виробів, а й систем управління якістю на виробництві. Це стає особливо актуальним у зв’язку з намірами України вступити до Світової організації торгівлі.
— Треба створити гідний імідж будівельній галузі та її продукції. Постійна пропаганда того, що наші матеріали і вироби є кращими, спрацює тоді, коли буде підкріплена їхньою якістю та помірною ціною, — сказав на засіданні ради голова корпорації Анатолій Безух.
Отже, підвищення якості продукції, створення на підприємствах сертифікованих систем управління якістю на засадах міжнародних стандартів виходить на перший план. А нині лише кілька підприємств корпорації мають сертифікати стандарту серії ІSO 9000 — «Слобожанська будівельна кераміка», Новоселівський гірничо-збагачувальний комбінат, костянтинівське «Спецтехскло». Безперечно, освоєні нові види конкурентоспроможної продукції розширять це коло, передусім, загартоване будівельне скло лисичанського заводу «Пролетарій», цирконові вогнетриви у Вільногірську, великоформатна облицювальна керамічна плитка Харківського заводу, блоки і декоративно-архітектурні вироби з габро та лабрадориту Головинського кар’єру «Граніт» та інші.
Перспективним є створення спільних підприємств в Україні та за її межами. Це дасть можливість не лише збільшити обсяги продажів на внутрішньому ринку, а й вийти на ринки країн-партнерів. Підтвердженням цього є досвід роботи створених у системі корпорації таких СП, як «Дніпро Каолін», «Строймак Кнауф», «Хенкель Баутехнік (Україна)».