Ситуація, що склалася навколо проблем подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, давно викликає у нас серйозне занепокоєння, і члени комітету про це не раз заявляли.

Однак сьогодні, всупереч рекомендаціям учасників парламентських слухань «17-та річниця Чорнобильської катастрофи. Досвід подолання» Кабінетом Міністрів України активно порушується питання розпорошення системи комплексного захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, по різних міністерствах, йде цілеспрямоване розмивання відповідальності за цю справу.

У зв’язку з розширенням функцій МНС, приєднанням до цього міністерства цілого блоку з питань пожежної безпеки в Україні, обсяги робіт, що виконуються підпорядкованими міністерству підрозділами, істотно збільшуються, а чорнобильським питанням приділяється дедалі менше уваги.

Структурні зміни в МНС, які відбулися останнім часом, призвели до порушення відпрацьованої роками системи, що в умовах дефіциту бюджету сьогодні набуває суспільно-політичного резонансу, призводить до нагнітання обстановки навколо проблем соціального захисту чорнобильців замість детального і ґрунтовного аналізу та спокійного і вдумливого їх розв’язання.

В умовах недоліків, які мають місце у вирішенні питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, ускладнення і погіршення умов отримання компенсацій та надання пільг, забезпечення житлом, оздоровлення та медичного забезпечення підвищує соціальну напруженість серед постраждалого населення, що під час здійснення політичної реформи в країні та напередодні виборів є серйозною політичною помилкою з боку уряду України.

Сімнадцятирічний досвід свідчить, що тільки концентрація управлінських, фінансових та матеріальних ресурсів в одному державному органі дає можливість комплексно розв’язувати чорнобильські проблеми, а, головне, визначаючи пріоритетність видатків, контролювати їх цільове використання, запобігати в тяжких економічних умовах виникненню соціальної напруженості серед постраждалого населення.

Враховуючи рекомендації парламентських слухань, комітет звертається до Президента України, Прем’єр-міністра України терміново, до початку нового бюджетного року, вирішити питання створення Державного комітету з питань ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, який став би головним об’єднуючим підрозділом у державі в сфері подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, розв’язанні проблем Чорнобильської АЕС.

Створення такого державного органу дасть можливість функціонувати в системі місцевих органів виконавчої влади, як це було раніше, самостійних головних управлінь (окремих управлінь), а в районах і містах обласного підпорядкування — управлінь (відділів), які будуть основними ланками у сфері розв’язання проблем подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, що, безумовно, матиме позитивні наслідки.

Реалізація цих питань може бути здійснена в межах наявної граничної чисельності, фонду оплати праці працівників та видатків на утримання МНС України, облдержадміністрацій, райдержадміністрацій і міськвиконкомів.

З метою підвищення ядерної безпеки, забезпечення надійного контролю над експлуатацією ядерних об’єктів комітет також вважає за доцільне створення Державного комітету з використання атомної енергії.