У традиційній промові «Про стан держави» Барак Обама (на знімку) відзначив, що після 15 років боротьби з міжнародним тероризмом Америка «перегортає сторінку», і зосередив промову на можливостях, які небувале зростання економіки відкриває для США. «Наша економіка зростає та створює нові робочі місця найшвидше з 1999 року. Рівень безробіття менший, ніж був до фінансової кризи. Більша, ніж будь-коли, кількість молодих людей отримують дипломи; більша, ніж будь-коли, частина населення має медичне страхування; ми вперше за 30 років не залежимо від імпорту нафти», — зазначив Барак Обама.

«На даний момент — за економіки, що зростає, зменшення дефіциту, стрімкого зростання промисловості та буму в енергетиці — США вийшли з рецесії у стані, який дає змогу планувати майбутнє з більшою свободою, ніж будь-яка країна світу. Тепер ми маємо обрати, ким ми хочемо бути у наступні 15 років та десятиріччя попереду», — передає «Голос Америки».

Говорячи про Україну, президент США зазначив, що розвиток ситуації показує «міць США та силу американської дипломатії». «Ми виходимо з принципу, що великі країни не можуть залякувати менші — ми протистоїмо агресії Росії, підтримуємо демократію в Україні та надаємо гарантії союзникам по НАТО. Минулого року, коли ми разом із союзниками тяжко працювали над накладенням санкцій, дехто казав, що агресія Путіна — це майстерна демонстрація стратегії та сили. Що ж, сьогодні Америка та її союзники демонструють силу, а Росія — ізольована, її економіка в руїнах», — зауважив Обама.

 

Президент США також відзначив успіх військової кампанії проти терористичного угруповання «Ісламська держава», наголосив на важливості кібербезпеки, а також згадав про успіхи в припинення ядерної програми Ірану. Це дасть змогу «уникнути ще одного конфлікту на Близькому Сході», заявив Барак Обама.