Вечірнє засідання 9 липня
Для забезпечення продовольчого балансу країни до держрезерву надійде 400 мільйонів гривень із державних запозичень на зовнішньому ринку, 360 мільйонів буде виділено на закупівлю зернових культур українських виробників та на компенсацію сільськогосподарським товаровиробникам за посіяне зерно. Такі зміни до Бюджетного кодексу народні депутати ухвалили на вечірньому засіданні.
За словами голови Комітету ВР з питань бюджету Петра Порошенка, це цілком «безкорупційна та адресна підтримка сільгоспвиробника». Пропоновано також зобов’язати урядовців забезпечити в повному обсязі запровадження цього року казначейського обслуговування місцевих бюджетів за видатками. А збільшити надходження до держбюджету профільний комітет пропонував за рахунок встановлення плати за реалізацію квот на ввезення цукру-сирцю в розмірі не менш як 59 євро за тонну. На переконання Петра Порошенка, «прозорий аукціонний механізм продажу квот» гарантуватиме підтримку власного сільгоспвиробника для забезпечення мінімальних цін на цукросировину і на цукор.
Відповідно до інших ухвалених змін акцизний збір з вироблених у країні товарів у повному обсязі зараховуватиметься до державного бюджету. Також передбачається дотація вирівнювання бюджету Автономної Республіки Крим у сумі майже 210 мільйонів гривень і вилучення коштів, що передаються до державного бюджету з бюджету АРК у сумі 15,5 млн. грн.
За словами Петра Порошенка, бюджетний комітет та уряд прогнозують, що надходження від акцизного збору становитимуть 90 млн. грн.
Перший віце-прем’єр, Міністр фінансів Микола Азаров та Петро Порошенко зазначали, що складна ситуація з кримськими надходженнями за акцизними зборами склалася через перереєстрацію найбільшого платника податків «Союз-Віктану» «по непрозорій процедурі». Микола Азаров переконаний, що цей випадок має стати «предметом серйозного розгляду».
У постанові, що затверджує цей закон, Генеральній прокуратурі, КРУ, Мінфіну доручено перевірити факт перереєстрації із Сімферополя до Києва юридичної адреси головного офісу «Союз-Віктан», частка надходжень якого становила 70—80 відсотків загальних надходжень АР Крим від справляння акцизного збору.
Парламентарії також ухвалили проекти постанов про обрання та звільнення суддів.