Київська міська держадміністрація має намір зробити жорсткішими обмеження торговельної надбавки в роздрібній мережі на основні продукти харчування (борошно, крупи, цукор), знизивши її до 10 відсотків (раніше — 20—25). За інформацією агентства «Інтерфакс-Україна», окремо встановлено граничні ціни на цукор-пісок (не вище за 3,3 грн./кг), гречану (не вище за 3,5 грн./ кг) та пшеничну крупи (не вище за 1,1 грн./кг), що надходять із держрезерву.
Влада Харківщини також уживає заходів для регулювання цін на продукти першої потреби. Розпорядженням першого заступника глави облдержадміністрації Олександра Колесникова обмежено до п’яти відсотків рентабельність виробництва хліба. Максимальна торговельна надбавка на борошно, крупи та цукор становить десять відсотків, а для оптових продавців — три відсотки. Обмеження на торговельні надбавки і фіксована рентабельність діятимуть до першого вересня. Економічних підстав для подорожчання продуктів немає. Втім, пекарі вдалися до хитрощів — почали випікати нові, дорожчі сорти хліба, які за рецептурою не дуже відрізняються від старих сортів, повідомляє наш власний кореспондент Микола КОСИЙ.
Тезу про те, що для зростання цін на хліб, макарони, крупи, цукор передумов не було, підтверджують на Закарпатті. Співробітники Берегівського ВБОЗу в місті Виноградові під час перевірки цеху з розфасування сипучих матеріалів та складських приміщень, які належать приватному підприємцеві, виявили 256 мішків «підпільного» цукру, ще й без сертифіката якості. Цукор розфасовували в пакети з надписом «Зроблено в Україні». Встановлено також, що посадові особи Батівського комбінату хлібопродуктів самовільно, без погодження з Держкомрезервом, протягом 2002—2003 років реалізували 309 тонн пшениці на загальну суму 100 тисяч гривень, передає наш власний кореспондент Іван ГУДЗОВАТИЙ.
На Вінниччині ціни на основні продукти харчування зростають. Як повідомив наш власний кореспондент Віктор СКРИПНИК, подорожчали основні види хліба. Голова правління ВАТ «Вінницяхліб» Віктор Ляховецький пояснив це зростанням вартості борошна. Гречку продають за ціною... сала — 5,5 гривні за кілограм. Подорожчали олія, цукор, борошно, макаронні вироби, кукурудзяна, пшенична, перлова крупи та пшоно. Запевнення урядовців про стабілізацію цін викликають у покупців скептичну посмішку.
На Тернопільщині ціни на хліб — одні з найнижчих в Україні і, незважаючи на ажіотаж, не підвищувалися. На ринку ціни на борошно, крупи, цукор різко підскочили. В області створено вісім робочих груп, які контролюють ситуацію з цінами. Крім того, не чекаючи урядових рішень, місцева влада у межах своєї компетенції обмежила граничний рівень рентабельності: для переробників — п’ять відсотків, для торгівлі у містах — десять відсотків, у селах — п’ятнадцять, повідомляє наш власний кореспондент Марта ЛІТИНСЬКА.
А тим часом кримська влада вжила заходів до зниження цін. ВАТ «Кримхліб» на 15 відсотків здешевив свою продукцію. Зокрема, зафіксовано граничні ціни на два види хліба: буханець із борошна 1-го сорту коштує 1 грн. 15 коп., а із житньо-пшеничного — 1 грн. 20 коп. Нагадаємо, наприкінці червня «Кримхліб» підвищив ціни на хліб на 18 відсотків.