Ранкове і денне засідання 10 липня
З самого ранку і «більшовики», і опозиціонери у парламенті були налаштовані по-бойовому. Більшість прагнула цього дня нарешті завершити епопею з направленням на експертизу до Конституційного Суду президентського законопроекту про політреформу. А опозиція — недопустити, щоб до КС потрапив лише один — президентський — законопроект. Однак розпочали пленарне засідання з розгляду проекту постанови про україно-польську парламентську заяву в зв’язку з 60-ю річницею Волинської трагедії. 
Але перш ніж голосувати депутати надали можливість представникам фракцій висловити свою думку з приводу цієї заяви. Не заперечуючи потреби схвалити заяву, щоб не втратити добросусідські відносини і партнерство з Польщею, віддати шану жертвам Волинської трагедії, більшість фракцій пропонували доопрацювати цей документ і узгодити з польським Сеймом. Адже польська сторона вже завершила роботу над проектом цього документа. А обидва парламенти мають схвалити автентичні тексти. Українські парламентарії зазначали у своїх виступах, що у спільній заяві не повинно бути вибачень з боку України, адже 60 років тому відбулася спільна трагедія для обох народів, і постраждали від неї і українці, і поляки. Голосування було відкладено, оскільки всі заперечення з боку української сторони необхідно узгодити з польським Сеймом.
Коли депутати підійшли до питання про конституційні зміни, у сесійному залі не пройшла ні постанова, внесена головою Комітету ВР з питань держбудівництва та місцевого самоврядування Анатолієм Матвієнком (БЮТ), яка передбачала доручити Голові Верховної Ради направити на висновок до КС обидва законопроекти про політичну реформу — президентський і депутатський (206 «за»), ні пропозиція голови регламентного комітету Валентина Матвєєва (КПУ) провести голосування за постанову А. Матвієнка в таємному режимі (203 «за»). Глава парламенту запросив лідерів фракцій на чергові переговори.
А парламент перейшов до прийняття рішень з попередньо обговорених питань. Депутати схвалили дві поправки до проекту постанови ВР про інформацію уряду про ситуацію в АПК та загрозу продовольчій безпеці держави у зв’язку з різким зростанням цін на продукти харчування. Одна з них передбачає зобов’язати уряд вжити заходів, щоб ціни на продукти та житлово-комунальні послуги було повернуто на рівень, як на початку року, другою поправкою парламент зобов’язував уряд запровадити мораторій на зростання цін на продукти та товари першої необхідності і житлово-комунальні послуги до досягнення рівня зарплат, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат до рівня прожиткового мінімуму. Проект цієї постанови було прийнято за основу, але для схвалення цієї постанови в цілому не вистачило голосів. Парламент доручив аграрному комітету доопрацювати проект цієї постанови з урахуванням проголосованих поправок і на вечірньому засіданні винести на голосування новий варіант.
На ранковому засіданні депутати також схвалили постанови про проведення в жовтні цього року дня уряду щодо підготовки національних збірних команд до Олімпійських ігор, а у листопаді — парламентських слухань про становище молоді.
Під час перерви Голова Верховної Ради Володимир Литвин провів телефонну розмову з Маршалком польського Сейму Мареком Боровським. Глава польського парламенту знову підтвердив, що позиція польської сторони — прийняти заяву без будь-яких змін, оскільки поляки вважають вироблений варіант заяви компромісним. М. Боровський зазначив, що з польської сторони є набагато більше пропозицій до тексту заяви, зокрема й абсолютно неприйнятні для України. Після консультації з депутатами В. Литвин вирішив провести ще одну розмову з Маршалком польського Сейму з тим, щоб до заяви внести принаймні одну зміну: визнати події на Волині 1943 року трагедією не лише польського, а й українського населення.
Жодних домовленостей з конституційних змін лідери фракцій знову не досягли. В. Литвин декілька разів ставив на голосування і пропозицію В. Матвєєва про таємне голосування, і проект постанови А. Матвієнка, але вони не набирали потрібної кількості голосів. Опозиція знову оточила трибуну і глава парламенту запропонував лідерам фракцій зібратися на переговори під час великої перерви. А до розгляду оголосив проекти законів за порядком денним. Верховна Рада схвалила в цілому зміни до Бюджетного кодексу України, до закону про зовнішньо-економічну діяльність стосовно ліцензування експортно-імпортних операцій, закон про кооперацію.
До речі, враховуючи величезну кількість законопроектів, які треба проголосувати до кінця сесії, Голова Верховної Ради Володимир Литвин двічі ставив на голосування пропозицію продовжити роботу сесії на годину-півтори. Але всі опозиційні фракції — «нашоукраїнці», комуністи, соціалісти і «бютівці» — за це не голосували.