«Зелені за правду про генетично модифіковані організми!» Під таким гаслом активісти Партії зелених України розпочали вчора всеукраїнську акцію. Молоді члени цієї партії на агітаційних вантажівках планують до 22 серпня побувати у 340 населених пунктах майже всіх областей. Вони розповідатимуть про так звані ГМО — генетично модифіковані організми і про небезпеку, яку вони несуть. Так визначив мету акції лідер українських зелених Віталій Кононов на прес-конференції, яка відбулася позавчора.

А голова політради партії Сергій Курикін, зокрема, зазначив таке. Ця акція є частиною великої компанії зелених проти безконтрольного розповсюдження та використання ГМО в Україні, яку вони розпочали ще наприкінці 2000 року.
Тоді у Верховній Раді з’явився законопроект «Про державну систему біобезпеки під час здійснення генетично-інженерної діяльності». Для його прийняття 18 січня 2001 року не вистачило 19 голосів. Фракція Партії зелених України була проти. Під час повторного голосування 379 народних депутатів нинішнього скликання підтримали цей законопроект. Тож, за словами Курикіна, є небезпека, що на початку наступної сесії він може бути прийнятим. І що тоді? Тоді ринки країни відкриються для ГМ-продукції, вплив якої на здоров’я людини не досліджено.
Довідка. Що таке ці ГМО, де і коли вони з’явилися? За довідкою Партії зелених, під час «холодної війни» військові кола супердержав США і СРСР покладали неабиякі надії на біологічну зброю нового типу. Вона мала бути набагато ефективніша, ніж термоядерна, бо не знищувала б території, будови, індустрію, а вражала лише людей. До цієї зброї належали й генетично модифіковані організми. Тобто такі, що містять гени, штучно створені або запозичені з інших організмів. Таке відкриття забезпечувало грандіозні перспективи — створення вірусів і рослин, котрі знижували б імунітет людей, несли нові хвороби, від яких не було б природного захисту, ліків.
Після закінчення «холодної війни» незалежно одна від одної групи радянських і американських фахівців у цій галузі звернулися до своїх урядів з пропозицією використати ці технології в мирних цілях. У Радянському Союзі вони не мали відповідної фінансової підтримки. А у Сполучених Штатах ідею підхопили корпорації, котрі спеціалізувалися на агротехнологіях. І невдовзі на світовому ринку з’явилися генетично модифіковані сільськогосподарські культури — нові, штучні види рослин, що не пройшли природну або звичайну сільгоспселекцію, а були синтезовані шляхом біотехнологічних операцій.
Мета таких наукових експериментів начебто благородна — розв’язати проблему бідності та голоду в деяких країнах світу.
Одним із див генної інженерії є сорт помідорів, для морозостійкості яких у них вживлено ген медузи. Чи виникне у нас бажання смакувати таким помідором? Боязко, проте на наші городи все-таки поширюється картопля американської фірми «Монсанто», бадилля якої не їсть навіть ненажерливий колорадський жук. А що у плодах? Англійська газета «Гардіан» написала про вплив модифікованої картоплі, в яку «вмонтовано» ген, що виробляє смертельну для колорадського жука отруту. Після десятиденного годування нею мишей у них виявили негативний вплив на нирки, кишечник, інші органи, пригнічення імунної системи. У цих тваринок ніби зменшився навіть мозок.
Експерти стверджують: вплив ГМ-продуктів може позначитися на здоров’ї людини набагато серйозніше, ніж Чорнобиль. Є небезпека, що, приміром, ген стійкості до антибіотиків, цього потужного засобу боротьби із хворобами, потрапить у навколишнє середовище і хвороботворні мікроби не реагуватимуть на антибіотики, що є прямою загрозою здоров’ю людини. Мало того, внаслідок генетичних маніпуляцій люди не просто хворітимуть. Мутації організму можуть взагалі знищити людину як вид.
Отже, люди мають знати, що вони вживають. Мати право вибору. Повинна бути запроваджена система маркування продуктів.
У разі поширення в нашій країні ГМ-сортів виникне велика загроза і для самих виробників харчової продукції. Адже вирощування їх не обмежиться межами одного поля. Перехресне запилення «заразить» новими генами сусідні площі, і той, хто вирощуватиме натуральні сорти, мимоволі одержуватиме врожаї з ГМО. Ці сорти спричинять появу стійких бур’янів, котрі сприятимуть генетичному забрудненню грунтів. Для боротьби з такими бур’янами необхідно буде використовувати надсильні хімічні препарати, які виснажуватимуть грунти. Україна втратить свою унікальність як виробник чистих натуральних продуктів.
Скориставшися відсутністю цивілізованих у нашій країні форм ринкових відносин, відповідного законодавства, цікавістю нашого люду до всього іноземного, компанії—виробники ГМО ще на початку 80-х років почали проникати на український ринок.
Один із лідерів цієї індустрії — компанія «Монсанто» розпочала свою діяльність в Україні польовими дослідженнями з впровадження технології обробки грунту із застосуванням засобів захисту рослин та насіння власного виробництва в деяких господарствах Донецької та Дніпропетровської областей. У 1989 році ця компанія запровадила гербіцидний проект на площі 100 га у Сумській області. У 1992-му на суму 32 мільйони доларів продала в нас власну ГМ-продукцію. У 1993-му — майже на 50 мільйонів доларів.
У січні 2000 року в Монреалі (Канада) 110 країн світу підписали Картагенський протокол з біобезпеки, перший документ, який передбачає створення механізмів контролю за розповсюдженням ГМО. 25 червня 2002 року цей протокол ратифікували країни—члени Європейського союзу. Нещодавно країни ЄС оголосили про продовження мораторію на реєстрацію нових ГМО ще на чотири роки. Що зумовило агресивну реакцію компаній США і започаткувало торговельно-політичну війну. У Білорусі, між іншим, заборонено ГМО.
Ось про що розповідатимуть зелені під час своєї акції. Водночас збиратимуть підписи під зверненням до Президента України стосовно заборони використання і поширення ГМО в Україні.