Друга половина нинішнього року має стати знаковою для українського тенісу. Одразу кілька великих турнірів відбудеться в нашій країні. Про це кореспондентові «Голосу України» розповів президент ФТУ Герман БЕНЬЯМІНОВ:

— Усі ці змагання об’єднані однією назвою — «Українська серія». Сподіваємося, що вони стануть початком успішної професіональної кар’єри для наших здібних спортсменів. А почнеться все це вже незабаром. 11—13 липня у Новій Каховці (Херсонська область) національна збірна України зіграє у матчі другої групи Афро-Європейської зони Кубка Девіса з командою Кот д’Івуара. Наша федерація дотримує слова: організовувати матчі неофіційного командного чемпіонату світу, яким вважається Кубок Девіса, в різних містах країни. Це, безперечно, сприятиме популяризації цього виду спорту в регіонах країни.

— А за які заслуги такої честі удостоєно саме Нову Каховку?

— Ще з радянських часів це місто зажило слави тенісного. І тепер тут під керівництвом досвідчених фахівців, серед яких відзначив би заслуженого тренера України Сергія Жицького, опановують тенісну науку 150 дітей. Тут засяяла наша зірочка Юлія Федак, котра вже входить до двохсот найсильніших у професіональному рейтингу WTA. Звідси родом і багаторазовий чемпіон країни, учасник минулих матчів Кубка Девіса у складі збірної України Сергій Ярошенко.

— І тамтешня база, либонь, відповідає високим вимогам турніру?

— Так. І для проживання створено комфортні умови, і грати де є. Події відбуватимуться на спорткомплексі «Енергія». Спеціально до цього матчу обладнано центральний корт з трибунами на дві тисячі глядачів. До речі, вхід безплатний. Одне слово, мерія Нової Каховки зробила все від неї залежне, щоб матч відбувся на найвищому організаційному рівні.

— Що скажете про наших суперників?

— Ця команда зірок з неба ніколи не знімала, а боролася лише за виживання у другій групі. Однак нашим хлопцям розслаблятися не раджу. Досить досвідчений 28-річний Клод Н’Горан (входить до п’ятої сотні у світовому рейтингу), небезпечним може бути 23-річний Валентин Санон (шоста сотня).

— Хотілося б і про нашу команду дізнатися...

— Перший номер — досвідчений Орест Терещук. Решту гравців збірної України її тренер-капітан Андрій Рибалко назве після завершення тижневого збору напередодні матчу. Серед претендентів — Андрій Дерновський, Андрій Степанов, Микола Дьячок, Іван Пучкарьов. Не виключено, що в парному розряді зіграє Андрій Медведєв.

— Що буде далі?

— «Українська серія» триватиме без пауз. 14 липня розпочнеться чоловічий міжнародний професіональний турнір категорії Satellіt з призовим фондом 25 тисяч доларів, який завершиться аж 10 серпня. Він відбудеться послідовно в Харкові, Дніпропетровську, Сімферополі та Одесі. У кожному місті змагатимуться тиждень. Після трьох етапів визначаться 24 найсильніших, котрі вже на березі Чорного моря у завершальному турнірі під назвою «Мастерс» визначать переможця.

Не залишиться поза увагою і столиця. З 1 по 7 вересня знамениті корти спорткомплексу «Наука» прийматимуть десятий традиційний турнір АТР Tour серії Chfllenger — KYІV OPEN. Сюди завітають сильні майстри з усього світу.