Сьогодні парламент визначатиметься стосовно направлення на висновок до Конституційного Суду законопроектів про політичну реформу в Україні.
Лідери депутатських фракцій і груп парламентської більшості на зустрічі з Президентом України Леонідом Кучмою вирішили голосувати за направлення на висновок до Конституційного Суду окремо президентського і депутатського законопроектів про політичну реформу.
За словами лідера депутатської групи «Демократичні ініціативи» Степана Гавриша, більшість керівників фракцій і груп відзначили, що приймати рішення з кожного законопроекту окремо потрібно з юридичної точки зору. Деякі фракції, скажімо, СДПУ(о), пообіцяли проголосувати за всі документи, які виноситимуться на голосування. Але фракція НДП, за словами її лідера Валерія Пустовойтенка, вважає за доцільне прийняти рішення стосовно двох законопроектів однією постановою. У свою чергу, Леонід Кучма знову висловив готовність відкликати свій законопроект, щоб уникнути блокування роботи парламенту.
Проте опозиціонери продовжують наполягати на схваленні постанови, яка доручила б Голові Верховної Ради України направити обидва проекти конституційних змін до КС без голосування в сесійній залі. Тобто протистояння, вочевидь, уникнути знову не вдасться. Щоправда, «більшовики» налаштовані рішуче на прийняття рішення саме голосуванням: якщо опозиція знову заблокує трибуну й президію Верховної Ради, парламентська більшість може проголосувати бюлетенями чи підписами. «Ми твердо переконані, що в разі блокування опозицією роботи Верховної Ради і висування опозицією умов, більшість здатна показати, що вона є більшістю і де-факто, і де-юре», — заявив координатор парламентської більшості Анатолій Толстоухов.
Вл. інф.