Денне та вечірнє засідання 8 липня
Під час дня уряду народні депутати розглянули хід виконання заходів зі вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ). Міністр економіки та євроінтеграції Валерій Хорошковський наголосив: вступ до СОТ — найвищий національний інтерес. З погляду і економіки, і політики. Бо інтегруватися до Світової організації торгівлі означає для нашої держави назавжди відмовитися від ізоляціонізму, відкрити себе світові, а відтак гарантувати прозорість своїх економічних та демократичних механізмів.
Уряд активізував двосторонні та багатосторонні переговори з країнами — членами СОТ. Уже підписано тринадцять двосторонніх протоколів з доступу до ринків товарів та послуг. Проведено аналіз можливого впливу на економіку держави взятих зобов’язань. Висновок: за умов збереження позитивних тенденцій в економіці та темпів внутрішніх реформ наслідки зміни тарифних систем не стануть для економіки України несподіваними або руйнівними. Перехідний період становитиме два—сім років. Ключовими чинниками, що визначатимуть темпи розвитку промисловості, будуть внутрішньоекономічні.
Ведеться аналіз та розрахунки можливих наслідків вступу до СОТ для сільського господарства України. Попередні висновки: ризики матимуть переважно короткотерміновий характер.
Останнім часом, зауважив доповідач, намітилися позитивні зрушення в налагодженні зворотного зв’язку з представниками вітчизняного бізнесу.
Однак аж ніяк не всі в сесійній залі поділяли оптимізм В. Хорошковського. Йому довелося відповісти на низку «незручних» запитань. Зокрема, чи отримає українська економіка якісь переваги, чи вступ до СОТ, навпаки, призведе до проблем і труднощів; як бути з працевлаштуванням робітників, котрі втратять роботу в разі неконкурентоспроможності вітчизняної продукції, тощо.
У виступах депутати звертали увагу на те, що сьогодні Україна не відповідає жодному з критеріїв входження до СОТ. Володимир Пузаков зазначив: поспішність вступу до цієї організації призведе до того, що АПК не одержить підтримки з боку держави, а такі галузі, як сільгоспмашинобудування, автомобілебудування, чорна металургія та деякі інші, будуть кинуті владою напризволяще. Олександр Борзих: «Ми не готові до жорсткої конкурентної боротьби на зовнішніх аграрних ринках». Достатньо обгрунтовані застереження висловили й інші народні депутати.
На денному засіданні розглянуто проект закону про внесення змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (стосовно осіб, які після 1944 року були переселені на територію України). Депутати були практично одностайні: для відновлення історичної та соціальної справедливості датою відліку переселення, з наданням переселеним особам відповідних соціальних гарантій, слід вважати 1 січня 1944 року.
Спалахом емоцій позначилося обговорення проекту закону про внесення змін до Закону «Про податок на додану вартість» (щодо вдосконалення механізму відшкодування ПДВ). Найкатегоричнішою була позиція Юрія Кармазіна (фракція «Наша Україна»). Він зазначив, що в новому законі під виглядом удосконалення передбачається суцільне пограбування. Адже практично всі захисні положення нині чинного закону в новому законопроекті вилучаються. Категоричну незгоду зі змістом нового законопроекту висловили також депутати Микола Шершун, Володимир Бойко та інші народні обранці.
На вечірньому засіданні обговорено блок законопроектів про спеціальні економічні зони (Львівська, Донецька області та Закарпаття). Оцінки їх утворення та діяльності істотно розійшлися: від визнання їх доцільності до таких визначень, як «чорні діри» та лазівки для спекулятивних оборудок.
Досить гостре зіткнення позицій спричинило також обговорення проекту закону про державний земельний кадастр. Основна думка: вся земля повинна мати реальну цінність і не підлягати менджуванню під будь-якими приводами.