Урядова робоча група до осені має підготувати проект державного бюджету на 2004 рік, який задовольняв би і парламент, і місцеві органи влади, і українське суспільство. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на нараді з міськими головами, присвяченій формуванню місцевих бюджетів на 2004 рік. На переконання глави парламенту, до робочої групи мають також увійти представники ВР та регіонів.
Володимир Литвин зазначив, що бюджет повинен відповідати мінімальним потребам територіальних громад. За його словами, завтра депутати внесуть найнеобхідніші зміни до цього документа, а восени відпрацюють новий варіант Бюджетного кодексу, оскільки вже надійшло майже 200 поправок.
Голова Комітету з питань бюджету Петро Порошенко, наголошуючи на необхідності тісної співпраці уряду та парламенту, зазначив, що в основному фінансовому документі треба збільшити «питому вагу місцевих бюджетів» порівняно з попередніми роками. Крім того, за його словами, вдалося узгодити питання про виділення додаткових коштів для створення мережі казначейства.
Перший віце-прем’єр, Міністр фінансів Микола Азаров зазначив, що уряд планує «повністю трансформувати податкову систему» до кінця року. Зокрема, знизити податок і розширити базу оподаткування за рахунок скасування навіть «благородних» пільг. Микола Янович не приховував: є ризик втратити частину доходів через введення 13-відсоткового податку. Проте, на його переконання, перспективи «оживити й вивести з тіні економіку» та «створити інвестиційний клімат» теж небезпідставні. Зокрема, уряд планує відмовитися від неефективної практики звільнення від сплати податку на землю, після чого бюджет одержить 2,4 мільярда гривень.
Київський міський голова, президент Асоціації міст України Олександр Омельченко заявив, що державний бюджет мусить починати формуватися з місцевих бюджетів, а не навпаки. На його переконання, Кабмін та ВР повинні радитись з міськими та селищними головами під час формування основного фінансового документа, в якому треба передбачити мільярдний резерв «на надзвичайні події».