до Уповноваженого Верховної Ради з питань прав людини Ніни Карпачової протягом останніх п’яти років. Про це омбудсман повідомила на прес-конференції.
За її словами, 30 відсотків звернень стосувалися порушення громадянських прав, невиконання судових рішень, несправедливих вироків чи судової тяганини. Майже 10 відсотків —порушення особистих прав, зокрема, приниження людської гідності, застосування тортур. Омбудсман зазначила, що Україна посідає п’яте місце за кількістю звернень до Європейського суду (торік до цього інституту звернулося майже три тисячі громадян).
Найближчим часом Ніна Карпачова планує направити представлення Прем’єр-міністрові Віктору Януковичу з пропозицією вивести медичні служби з підпорядкування силовим структурам. А днями омбудсман звернулася до прем’єра з поданням про усунення порушень конституційних прав на житло громадян, які мешкають у гуртожитках підприємств, установ та організацій. (Нині, за її словами, порушуються права на житло майже 1,5 мільйона українських сімей).
Серед найголовніших пріоритерів інституту уповноваженого —захист прав інвалідів, посилення контрольної функції за дотриманням прав українців, що перебувають за кордоном, продовження боротьби із застосуванням тортур, торгівлею людьми, невиплатою зарплат тощо. Серед нових пріоритетів —захист прав жертв злочину через незаконні дії правоохоронців. Проте, на переконання Ніни Карпачової, досягти позитивних зрушень вдасться лише за тісної співпраці парламентаріїв, урядовців та правоохоронців. А для посилення контролю зі свого боку Уповноважений з прав людини запроваджуватиме посади представників омбудсмана з питань захисту прав військових і правоохоронців та стосовно захисту свободи слова.
Найближчим часом Ніна Карпачова планує доповісти в парламенті про стан та захист прав нацменшин, гідне поховання громадян України та вшанування їхньої пам’яті. Крім того, вже готується моніторингова доповідь про виконання Україною зобов’язань, які передбачено в міжнародних договорах та доповідях у конвенційних органах ООН.
Ніна Карпачова наголосила, що за всі роки своєї діяльності інститут уповноваженого додержував нейтральної позиції і «не підгравав жодній політичній силі». На її думку, останнє голосування в Верховній Раді, коли за обрання її на другий термін віддали голоси вже 280 народних обранців, робить честь парламенту, бо він, попри весь тиск, не став розмінною монетою. Водночас омбудсман запевнила, що на виборах її інститут нікого не підтримуватиме, проте здійснюватиме прискіпливий контроль за дотриманням законодавства.