Стефанія Довгань (сопрано) має королівське ім’я і здається дивовижно гармонійною людиною, чиє натхнення живиться міцним корінням мистецької родини (скажімо, її дідусь — видатний скульптор Борис Довгань).
Перелік здобутих нею творчих перемог свідчить передусім про багатство таланту, а не багатство як таке. Фінансово підтримували співачку меценати: її педагоги, українці за кордоном, Фонд сприяння розвитку мистецтв. Її манера бесіди видає людину, що звикла спілкуватися з пресою, але її щирість зовсім не «зіркова». «Коли кажу, що я співачка і мені пропонують заспівати, не можу цього зробити, треба настроїтися, а це довго!» — «Як ви з цим боретеся?» — «Коли на сцену виходиш, діватися немає куди!»
Серед необхідних для кожної жінки, а особливо актриси, секретів самозбереження вона називає насамперед не сон і правильне харчування, а спокійний стан душі, бажання дарувати своє мистецтво: «Голос видає твій внутрішній стан, він не може збрехати. Коли щось не так, навіть погода, — це одразу помітно. А спокій, душевне щастя — це дуже важливо для того, щоб голос добре звучав».
Вона вважає Моцарта неперевершеним генієм, захоплюється музикою бароко та Ренесансу, а нещодавно у Національній філармонії України, у сольному концерті виконувала музику ХХ століття (Барбера, Пуленка) — те, що не входить до репертуару більшості наших вокалістів. Стефанія завжди захоплювалася й наслідувала видатних оперних співачок, яких слухала у записі, грала на фортепіано, сопілці, бандурі, займалася латиноамериканськими танцями. Але, вступаючи до вузу в США, обрала лише спів. У наших газетах її називають американською стажеркою, а там — the Ukraіnіan soprano.
— Якою ви бачите майбутню кар’єру?
— Якою Бог дасть! Хочу працювати якнайбільше, мрію співати в театрі, в концертах — камерну музику, ораторії, духовну... Звісно, не можу в усіх стилях співати, бо ніхто такого не може, шукаю своє «гніздечко» у вирі музики. Для мене перебування в Києві — духовний заряд, бо пізнання людей, мистецтва —саме тут. Хотіла б в Італії повчитися — відчути ту країну, мову. Я передусім українка, киянка, але мені як артистці хотілося б належати світові...