Цього тижня парламент намагатиметься надолужити згаяне під час блокування за рахунок напруженішої роботи. Лідери депутатських фракцій, груп та голови парламентських комітетів на погоджувальній раді вирішили працювати в режимі голосування три дні — у середу, четвер і п’ятницю.
До розкладу засідань Верховної Ради останнього пленарного тижня включено 198 питань, які охоплюють 208 проектів законів. Із них дев’ять визначено Президентом України як невідкладні, а шість — уряд просить розглянути в першочерговому порядку.
Розпочнеться пленарний тиждень з інформації Прем’єр-міністра України про ситуацію в АПК та заходи, які вживає уряд для стабілізації ринку зерна. Потім у парламенті пройде день уряду, присвячений вступу України до Світової організації торгівлі. Сьогодні депутати розглянуть за скороченою процедурою нову редакцію закону про транспорт, зміни до законів про ПДВ, про статус ветеранів війни, про Держбюджет-2003, закони про державну програму приватизації, ринок землі та інші.
Cереда буде присвячена аграрним законам, пройде і вечірнє засідання, на якому парламент має затвердити постанову про обрання та звільнення суддів, схвалити ряд законів у другому і третьому читанні. Загалом цього тижня Верховній Раді треба визначитися з 56 законопроектів, підготовлених до другого і третього читання.
У четвер парламент планує схвалити україно-польську заяву в зв’язку з 60-ю річницею Волинської трагедії. За словами Голови Верховної Ради Володимира Литвина, проект цієї заяви вже опрацьовано двома сторонами. І на переконання робочої комісії, всі неузгодженості вже знято.
Питання про політреформу — направлення на висновок до Конституційного Суду двох проектів змін до Основного Закону — розглядатиметься одним із перших у четвер, 10 липня. На погоджувальній раді більшість керівників фракцій і депутатських груп підтримали таку процедуру направлення проектів конституційних змін до КС: Голова Верховної Ради підписує подання до КС обох законопроектів без розгляду їх у сесійній залі парламенту. А вже розгляд їх по суті й попереднє схвалення відбудеться після позитивного висновку КС. За словами заступника Голови парламенту Олександра Зінченка, проти такої процедури виступили три фракції — партій ППУ і «Трудова Україна», «Народний вибір» і СДПУ(о), однак упевненості, що цю сесію вдасться завершити компромісом, у всіх лідерів фракцій немає, і вони передбачають у сесійній залі надзвичайно гостру дискусію.
Опозиційні фракції запропонували на погоджувальній раді заслухати цього тижня звіт Генерального прокурора про розслідування справ Гонгадзе та Александрова. Але рішення про це на погоджувальній раді прийнято не було. Це питання ще може виникнути у сесійній залі, якщо депутати зберуть необхідну кількість підписів для внесення його до порядку денного.
Пріоритетами на останній пленарний тиждень депутати визначили ті законопроекти, на прийнятті яких особливо наполягають уряд і Президент. Це передусім аграрні законопроекти. І якщо до завершення сесії парламентарії встигнуть їх розглянути і схвалити, а також поставлять крапку в суперечці навколо направлення до КС конституційних змін, вони розійдуться на канікули з почуттям виконаного обов’язку.