У Державному комітеті зв’язку та інформатизації відбулось 20-те засідання координаційної ради Міжурядового фельд’єгерського зв’язку. В ньому взяли участь керівники фельд’єгерських служб Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Російської Федерації, Таджикистану, Узбекистану, України, спостерігач від фельд’єгерської служби Латвії, а також представники Верховної Ради України, адміністрації Президента України, Міністерства закордонних справ, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Держкомзв’язку та його структурних підрозділів.

Вітаючи учасників засідання, заступник голови Держкомзв’язку Володимир Коляденко зазначив, що вже понад 10 років Міжурядовий фельд’єгерський зв’язок є однією з важливих сполучних ланок країн Співдружності в усіх сферах міждержавних відносин — політичних, економічних, культурних, науково-технічних та військових. Він наголосив на особливому характері роботи фельд’єгерів, які забезпечують надійний і швидкий зв’язок з центральними та місцевими органами державного управління, з главами зарубіжних держав шляхом передачі термінової та секретної інформації. Відзначивши важливість міжурядового фельд’єгерського зв’язку за сучасних умов, він навів, зокрема, деякі дані: тільки головним управлінням Державної фельд’єгерської служби України за залізничним міжурядовим фельд’єгерським маршрутом Київ—Москва—Київ перевезено торік 34 тисячі 430 одиниць кореспонденції загальною вагою 2645 кг.

На порядку денному двадцятого чергового засідання — підсумки діяльності координаційної ради Міжурядового фельд’єгерського зв’язку за минулий рік, завдання нинішнього і перспективи на 2004 рік, напрями роботи Виконавчого комітету СНД з міждержавними, міжурядовими та міжгалузевими органами СНД, обмін досвідом фельд’єгерських служб і взаємодії з доставки офіційної кореспонденції. Як зазначив начальник головного управління Державної фельд’єгерської служби України генерал-лейтенант внутрішньої служби Петро Кравченко, на розгляд учасників засідання українські фельдзв’язківці внесли низку пропозицій. Зокрема, про прийняття єдиних для фельд’єгерських служб держав СНД методичних рекомендацій з організації та забезпечення виконання службових обов’язків особовим складом, а також типової форми підготовки та інструктажу осіб, що виконують міждержавні фельд’єгерські маршрути. Такі документи, на його думку, сприятимуть посиленню відповідальності за роботу з приймання, обробки, обліку, збереження, доставки та вручення кореспонденції, навчанню фельдзв’язківців діям за екстремальних умов, гарантуванню безпеки працівників і кореспонденції. До цього зобов’язує і прийнята Кабінетом Міністрів України цього року постанова про порядок роботи з кореспонденцією, що має ознаки підозрілих вкладень.

Головне управління Державної фельд’єгерської служби України забезпечує співробітництво з фельд’єгерськими службами країн СНД в рамках угоди про Міжурядовий фельд’єгерський зв’язок, підписаної главами урядів СНД в Мінську 22 січня 1993 р. Відповідно до цього документа і здійснюється доставка офіційної кореспонденції між главами держав і главами урядів, органами влади і управління держав—учасників угоди.

Довідка

Створення СНД зумовило необхідність започаткування міжурядової системи надійного поштово-кур’єрського зв’язку. 10 років тому в Мінську на черговому засіданні глав держав і урядів СНД підписано угоду про взаємне забезпечення охорони державних секретів та угоду і положення про Міжурядовий фельд’єгерський зв’язок. Керівники урядів погодилися, що кожна сторона створює з підрозділів фельд’єгерських служб Міжурядовий фельд’єгерський зв’язок (МФЗ), на який покладено доставку кореспонденції між главами держав і урядів, органами влади й управління, а також доставку офіційної кореспонденції органів держав СНД. Для ефективного керівництва та координації дій було створено координаційну раду МФЗ. У березні 1993 року в Москві відбулася нарада керівників фельд’єгерських служб, на якій офіційно проголошено про ухвалення рішення про створення МФЗ та координаційної ради. На нараді також було розглянуто питання становлення та розвитку Міжурядового фельд’єгерського зв’язку.

З того часу відбулося 19 робочих нарад координаційної ради МФЗ, на яких розв’язували нагальні питання діяльності МФЗ. Проведення засідань координаційної ради, що вже відбулись у Москві, Ташкенті, Санкт-Петербурзі, Алмати, Баку, Мінську, Бішкеку, Кишиневі, сприяє поліпшенню взаємодії фельд’єгерських служб з вищими органами державної влади і управління з виконання завдань Міжурядового фельд’єгерського зв’язку.