Вечірнє засідання 3 липня

Під час великої перерви відбулося декілька засідань за участю керівників депутатських фракцій і груп. Коментуючи журналістам ситуацію, що виникла в сесійній залі під час розгляду питання про направлення на висновок до Конституційного Суду проектів змін до Основного Закону, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин назвав блокування роботи парламенту «цинічним». Глава парламенту зробив такі висновки із цього спалаху емоцій: «Ті фракції, які бачать у себе реальних кандидатів на президентських виборах, не хочуть взагалі жодних змін, бо вважають, що повноважень достатньо». А тому, за словами В. Литвина, під приводом вирішення процедурних моментів «йде глухе блокування».
Відкривши вечірнє засідання, Володимир Литвин повідомив, що учасники погоджувальної наради підтвердили: парламенту потрібно розглянути постанови про направлення законопроектів про зміни до Основного Закону до Конституційного Суду, тобто вирішити суто процедурне питання, а не обговорювати законопроекти. А по суті їх розглядатимуть уже після вердикту КС. Глава парламенту оголосив, що проекти постанов доповідатимуть у порядку надходження. Від Комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування виступив голова комітету Анатолій Матвієнко. Однак представники опозиційних сил знову заблокували трибуну й стіл робочої президії.
Потім координатор парламентської більшості Анатолій Толстоухов (фракція НДП) заявив: «Парламентська більшість, маючи право на реалізацію свого проекту, постійно шукала компроміс. І останній компроміс полягав у тому, щоб проголосувати і направити і проект Президента, і проект Верховної Ради, і надати Голові Верховної Ради у подальшому вирішувати ці питання протягом 15 днів. Але сьогодні ознайомилися із заявою фракції «Наша Україна», з якої чітко зрозуміло, що ніякі конституційні зміни їй не потрібні. А коли так, то не потрібні зміни до пенсійної реформи, до Податкового кодексу, до бюджетного процесу, який уже розпочався». Координатор більшості підкреслив, що вони залишають за собою право в подальшому організувати роботу парламенту таким чином, щоб продовжувалася політична реформа і приймалися закони.
На засіданні у кабінеті глави парламенту, за словами лідера ДГ «Демократичні ініціативи» Степана Гавриша, було прийнято таке рішення: наступного тижня у Верховній Раді відбудуться три дні голосування — у середу, четвер і п’ятницю. Питання про спрямування до КС президентського і парламентського законопроектів про політреформу парламент планує розглянути наступного четверга, у середу — прийняти рішення стосовно законопроектів по селу, зміни до Бюджетного кодексу, обрання суддів. Водночас С. Гавриш припустив, що в разі продовження блокування роботи парламенту опозицією, парламентська більшість знайде інші, «не електронні», способи для прийняття рішень. А представник фракції СДПУ(о) Нестор Шуфрич (котрий, щоправда, не був присутній на погоджувальній нараді у Голови ВР) навіть заявив, що «більшовики» можуть повернутися до питання про перерозподіл парламентських комітетів, передусім бюджетного.
Лідер «Нашої України» Віктор Ющенко заявив журналістам, що опозиційні фракції вимагають «чіткого процедурного рішення, яке створило б рівні права ініціативам Президента і народних депутатів. Якщо парламентська більшість спробує змінити процедуру прийняття рішень Верховною Радою, опозиційні сили діятимуть адекватно».