За офіційними повідомленнями, ціни на цукор нинішнього тижня впали. В Національній асоціації цукровиробників «Укрцукор» повідомляють, що ще недавно кілограм солодкого піску продавали по 3,2 гривні оптом і 3,6 гривні вроздріб. Нині, відповідно, близько 3 та 3,5 гривні. Зниження фахівці пояснюють нібито надходженням на ринок обіцяного цукру із держрезерву і ймовірною появою на ринку тростинного цукру із завезеного на пільгових умовах сирцю.
А тим часом урожайна перспектива не надто радує. Посіви цукрових буряків рідкі. Майже третина їх, за оцінками експертів, — у незадовільному стані. Сам корінець у середньому важить нині лише тридцять грамів. А торік у цей період — майже шістдесят.
Солодка культура в такому занедбаному стані через пізнє проведення посіву і дефіцит вологи. В багатьох регіонах рослини обсіли шкідники так, що деякі площі довелося навіть пересівати заново. Отже, за оцінками фахівців, із 840 тисяч гектарів, відведених під корінці, приблизно 120 тисяч підпадуть під списання. А бурякового цукру зварять 1,4 мільйона тонн, за внутрішньої потреби 1,6 мільйона.
P. S. Автор цих рядків перевірив офіційну інформацію про зниження роздрібних цін на солодкий пісок і побував учора в столичному гастрономі «Центральний» на проспекті Перемоги. На «цукровому» ціннику значилося: 4 гривні 17 копійок за кілограм продукції.