Ранкове засідання 4 липня
Обговорення законопроекту «Про політичну рекламу» відбувалося в контексті навколо останніх подій у парламенті. Опозиціонери закидали деяким ЗМІ викривлене висвітлення засідань Верховної Ради і обговорення депутатського та президентського законопроектів про політичну реформу. Не раз наголошувалося на «зловживанні інформаційним простором» керівниками держави.
Представляючи відповідний законопроект, голова підкомітету Комітету з питань свободи слова та інформації Валерій Мішура зазначив, що документ — це певний крок до демократизації інформаційного простору. Крім того, за його словами, законопроект захищатиме журналістів від «наїздів» під час проведення виборів, розширюватиме межі свободи слова, зменшить можливість незаконного використання фінансових, адміністративних та інформаційних ресурсів.
Контроль за дотриманням положень законопроекту під час виборів здійснюватиметься Центральною виборчою комісією, іншими відповідними виборчими комісіями і Національною радою України з питань телебачення та радіомовлення. Окремими статтями регулюється порядок здійснення політичної реклами в період офіційно оголошеної виборчої кампанії, кампанії з проведення референдуму. За словами Валерія Мішури, документ визначає поняття «політичної реклами», «суб’єкти політичного процесу», «політична прихована», «недобросовісна» і «фальшива» реклама, «контрреклама» (антиреклама). Проте Юрій Кармазін переконаний, що ці терміни треба уніфікувати, бо, скажімо, наявність «фальшивої реклами» важко доводити в суді, а урядовці, думку яких оприлюднив перший заступник голови Державного комітету з питань телебачення і радіомовлення Михайло Онуфрійчук, переконані, що ці поняття треба виписати чіткіше. Народний депутат Андрій Шкіль (БЮТ) зазначив, що законопроект потрібний, але в ньому треба дослівно передбачити захист прав кожної політичної сили на вільну рекламу.
Інший законопроект, який народні обранці розглянули за скороченою процедурою, визначає правові засади обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів з метою забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної третім особам внаслідок ДТП. Згідно з проектом страхувач самостійно встановлює розмір страхових платежів шляхом добутку базового платежу та відповідних корегуючих коефіцієнтів.
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин проінформував, що Володимир Заєць уповноважений представляти фракцію СДПУ(о). Після чого народні депутати розглянули депутатські запити, заяви та повідомлення.