5-та окрема механізована бригада ВС України патрулюватиме автомагістралі, перевезення гуманітарних вантажів, охоронятиме 120-кілометрову ділянку кордону з Іраном і спецоб’єкти.
Наша місія в Іраку розпочнеться 1 вересня. Відправлення техніки морем заплановано на кінець липня. Перший борт з військовослужбовцями вилетить до місця дислокації стабілізаційних сил 7 серпня.
А поки що на Великополовецькому полігоні в районі Білої Церкви (Київська область) відібрані для східного «десанту» контрактники на навчаннях відпрацьовують різні ситуації, що можуть виникнути під час миротворчої служби. Вони вивчають звичаї місцевих жителів, їхню мову. Більшість солдатів та офіцерів стверджують, що їдуть у гарячу точку перевірити себе в екстремальних умовах. Утім, і матеріальний бік миротворчої медалі відіграє неабияку роль у мотивації цього рішення. Оклади наших військових місіонерів — від 600 до 1200 доларів на місяць. Контракти підписано на рік.
Контингент із 1647 осіб пройшов ретельний медичний і психологічний відбір. Кожен з українських миротворців застрахований. Першу групу інвалідності, отриману під час виконання місії в Іраку, оцінено в 65 тисяч доларів. У разі смерті на іракській землі сім’я загиблого отримає 107 тисяч доларів. Проте, як зазначив командир бригади Сергій Безлущенко, за час перебування американського стабілізаційного контингенту, на зміну якому їдуть наші миротворці, у провінції Віст не пролунало жодного пострілу. За його словами, ситуація в регіоні стабільна.