Минулого тижня міжнародний фінансовий журнал «The Trade Fіnance Magazіne» повідомив, що компанії «Нафтогаз України» присвоєно почесне звання «Угода 2002 року». Підставою для такого визнання став кредит, отриманий у 2002 році компанією від німецького банку «West LB». НАК «Нафтогаз України» стала однією із 36 у світі і першою серед українських компаній, якій дано таку високу експертну оцінку.

Кредит — 30 мільйонів доларів було отримано в листопаді 2002 року терміном на один рік. Ці кошти спрямовано на закупівлю обладнання для модернізації газотранспортної системи та забезпечення поставок природного газу. Кредитну угоду було підписано під заставу одного мільярда кубометрів газу, який зберігається у найбільшому в світі Більче-Волицько-Угерському підземному сховищі газу. На підтримку кредитної угоди також було надано лист від Кабінету Міністрів України, в якому уряд зобов’язувався не перешкоджати експорту газу за обумовленими контрактами та зберігати незмінним юридичний статус «Нафтогазу України» протягом дії цієї угоди.
Угода стала важливим кроком «Нафтогазу України» на шляху до виходу на міжнародні фінансові ринки. Вже в січні 2003 року російський «Газпромбанк» відкрив компанії кредитну лінію з лімітом до 200 мільйонів доларів, що свідчить про зростання її кредитного рейтингу. До того ж днями, після погашення першого кредиту перед «West LB», «Нафтогаз України» підписав із банком план дій з укладення нової кредитної угоди на 45 мільйонів доларів. Загальна відсоткова ставка за цим кредитом не перевищить 4,8 відсотка річних і буде найнижчою в історії українських запозичень. Ці кредитні кошти спрямують на зміцнення позицій України на європейському ринку газу. Під час прес-конференції в Лондоні голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Бойко повідомив, що в 2001 році експорт газу з України становив 1 мільярд кубометрів (у тому числі експорт компанії — 250 мільйонів кубометрів), у 2002-му обсяги експорту було збільшено до 1,6 мільярда кубометрів, а ресурси компанії вже сягнули 1,5 мільярда кубометрів газу. Водночас розширилася географія експорту — компанія вийшла на німецький ринок, повернулася на румунський і збільшила свою присутність в Угорщині. І вже за перші п’ять місяців 2003 року експорт компанії на європейський ринок перевищив 3,3 мільярда кубометрів газу. Загалом у 2003 році «Нафтогаз України» планує експортувати його 6,5 мільярда кубометрів, що дасть можливість урівноважити баланс газу в Україні та зміцнити фінансовий стан компанії. Тож відзнаку міжнародного фінансового журналу «Нафтогаз України» отримав по праву. Гадаємо, що це звання не останнє.