Полтавським ученим вдалося імплантувати ембріонні зародки зубів... щурам. І сталося диво: в піддослідних гризунів на місці відсутніх зубів після підсаджування тканини почали рости нові!.. Можливо, вже найближчим часом цей метод уперше в світі буде застосовано і на людині. Саме над цими та іншими ноу-хау плідно працюють науковці та практики місцевих Української медичної стоматологічної академії та Центру трансплантації кріоконсервованих ембріональних і фетоплацентарних тканин.

Про новітнє відкриття полтавцями і харків’янами чудодійних властивостей плаценти кілька років тому саме «Голос України» першим повідав читачам. Тоді, 1997 року, доцент Володимир Шепітько звернув увагу на роботу харківського вченого зі світовим ім’ям, академіка Валентина Грищенка — визнаного авторитету в галузі кріомедицини. До нової наукової розробки запросили також професора-ендокринолога Людмилу Бобирєву та групу інших відомих вітчизняних учених — провідних спеціалістів галузі... Торік усі вони стали лауреатами Державної премії України...

— Власне, ідею використання з лікувальною метою плаценти реалізував на практиці ще знаменитий академік Філатов, — пригадує історію Володимир Шепітько. — Сталося це сто років тому. І хоча рівень тодішньої медицини не давав можливості навіть мріяти про технології трансплантації, очні хвороби лікують за нею і досі. А в 70-х роках витяжки із так званих фетальних тканин радянські вчені успішно використовували як потужний біостимулятор. Подейкують, що ним піднімали життєвий тонус партійному лідеру Леоніду Брежнєву і той був дуже задоволений результатами. Та й нинішні «сильні світу цього» до такого засобу вдаються залюбки, отож і курс лікування в Москві коштує дуже дорого. Утім, ця практика має і свої мінуси, оскільки плацентарні та ембріональні тканини вживлюються без попередньої обробки, точніше — добору. А методика кріобіолога Грищенка (заморожування клітин у зрідженому азоті) дала змогу зберігати і досліджувати клітинний матеріал тривалий час, щоб потім використати його цілеспрямованіше й ефективніше. Це давало можливість з кожною партією матеріалів робити до 22 тестів!

Результати перших  експериментів були водночас і обнадійливі, і дивовижні. Літнього селянина, який потрапив до клініки з тяжкою формою діабету, виписали через кілька тижнів зі стійким ефектом — близько півтора року без інсулінових ін’єкцій. Затим професори Дудченко та Потяженко зафіксували факти одужання в кардіології. Операції зі вживлення плаценти змінили життя багатьом дітям, хворим на майже невиліковну недугу — дитячий церебральний параліч.

Це вже й справді було схоже на диво: з народження хворі діти й підлітки з глибоким ураженням органів слуху або психіки починали чути і адекватно реагувати на дії дорослих! Головний лікар міського пологового будинку Наталія Удовицька підтверджує, що в такий спосіб лікують безпліддя у жінок. А чоловіка (і це мені особисто підтвердили давній приятель, який «розміняв» півсотні років, і його дружина) вживлення плаценти перетворює на нестримного Казанову! Досить ефективне воно також у разі гіпертонії, гепатитів, цирозу печінки, тяжких форм анемії і навіть розсіяного склерозу.

Так що це — еліксир здоров’я? А можливо, й вічної молодості? Такі припущення завжди сприймають з недовірою і професійні медики, і обережні начитані обивателі. Тим паче що механізм дії плацентарних препаратів ще достатньо не досліджено. Черговою сенсацією стала заява про те, що зі стовбурових клітин (вони з’являються на тому етапі життя ембріона, коли ось-ось мають почати розвиватись органи і системи організму) ближчим часом почнуть вирощувати клоновані органи людини... Та й самі автори винаходу щодо дії плаценти висувають здебільшого гіпотези. Проте феномен від цього не зникає!..

Полтавська область.