Перебуваючи у службовому відрядженні в Латинській Америці в місті Енкарнасійоні, що в Парагваї, мені випала щаслива нагода познайомитися та поспілкуватися з представниками тамтешньої української діаспори. Вони докладають значних зусиль, щоб зберегти національні традиції та ідентичність, поширити культурне надбання України.

Один з них, який назвався професором Роберто Зубом, жваво цікавився останніми подіями в Україні, життям простих людей, сучасною історією, культурними здобутками часів незалежності. Співрозмовник, здалося, залишився задоволеним почутим і на знак вдячності подарував мені свою книгу «Земля, робота та релігія». За його словами, це видання — данина пам’яті слов’янським емігрантам, дослідження життя та розвитку українців на парагвайській землі.

У книзі висвітлено реалії першопоселенців у цьому регіоні, їх становлення, успіхи та невдачі, культурні надбання та сучасний стан української діаспори в Парагваї. Автор зібрав численні унікальні архівні та документальні матеріали, використав спогади тих, хто багато років тому приїхав туди, правдиво проілюстрував зібрані відомості.

Цікавими є розділи книги, в яких йде мова про освоєння українцями важкодоступної сельви, високу культуру землеробства, яку привезли сюди волинські селяни, збереження національних традицій та єднання навколо церкви. З великою теплотою Роберто Зуб розповідає, як українці трепетно та зі смаком розписували на свята писанки, як турботливо піклувалися про збереження рідної мови, чарівної української пісні, колядок, щедрівок, обрядового фольклору. Книжка видана іспанською мовою, але є сподівання, що невдовзі з’явиться і її український переклад. Думається, для тих, кому небайдужа наша історія, хто цікавиться життям українців за кордоном, хто прагне більше дізнатися про українську спільноту, вона стане справжнім другом та джерелом цікавої інформації про тих, хто вилетів із рідного гнізда багато років тому, але завжди живе в серці з рідною Україною.

Ігор КОСТЕНКО, радник президента Національної радіокомпанії України.