«Нині майже всі політичні сили почали вникати в проблеми екології, — зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Геннадій Руденко, —урядовці і депутати зрозуміли, що Україна повинна інтегруватися до Європи не лише через декларації, а й через екологічний рух». Нерідко, поділився Геннадій Руденко, неконструктивній роботі між комітетом і деякими відомствами заважає невідпрацьована модель «коаліційний уряд—комітети».
Наприклад, на розгляді в профільному комітеті перебуває низка «чорнобильських» законопроектів. Проте навколо них, на переконання Геннадія Руденка, будуть серйозні політичні баталії через відсутність бюджетних асигнувань.
Крім того, комітет провів третій тренінговий семінар для студентів-правників. За словами Геннадія Руденка, якому належить ініціатива залучення спудеїв столичних закладів до підготовки законодавчих ініціатив і опрацювання звернень від громадян та організацій, тренінги включають щомісячні навчальні курси з питань екологічного права, правової лінгвістики, техніки нормотворення тощо. Крім того, студентів, серед яких є і волонтери всеукраїнської молодіжної організації «Молодь проти корупції», інформуватимуть про здобутки та прорахунки екологічної політики держави і зміни в системі органів державної виконавчої влади.
А президент ВМО «Молодь проти корупції» Олександр Лялька наголосив, що молодь дедалі активніше почала втручатися у сферу державної політики, бо корупція в екологічній сфері завдає чимдалі більшої шкоди і може призвести до катастрофи. І тому студенти-правники створили систему контролю через депутатські запити та інформують компетентні органи про небезпеку.
Депутати також працюють над кодексами про відходи, упаковку, ядерне регулювання, лісокористування, відпрацьовують програму розвитку мінеральної сировинної бази тощо.
Вл. інф.