Учора в Ялті відкрилася зустріч представників керівництва країн—членів ГУУАМ. Самітом її назвати не можна, бо із п’яти глав держав у переговорах беруть участь лише двоє — президенти Грузії, котра головує в організації, та України, яка є стороною, що приймає. До речі, саме Україна та Грузія сьогодні —неформальні лідери об’єднання. Проте за відсутності їхніх колег з Молдови, Азербайджану та Узбекистану навряд чи можна чекати, що буде вирішено одне з центральних питань — запровадження вільної економічної зони. Володимир Воронін і Гейдар Алієв не прибули до Ялти за станом здоров’я, а ось Іслам Карімов має свою особливу думку про ГУУАМ, яку збирається обговорити з Шеварднадзе під час свого майбутнього візиту до Грузії.
Власне, до гууамівських самітів з неповним складом учасників уже всі звикли. Так, 2001 року зустріч у верхах принаймні двічі переносили, а 2002-го її провели без Узбекистану. Через призупинення Ташкентом своєї участі в ГУУАМ не відбувся там запланований Економічний форум. Також через зволікання з узбецької та молдовської сторін у ГУУАМ були проблеми з узгодженням багатосторонніх документів.
Усе це породжує розмови про неефективність структури ГУУАМ. Тим часом принциповий момент у діяльності об’єднання — створення робочих механізмів з реалізації конкретних напрямів розвитку. В цьому плані сьогодні вже багато зроблено: сформовано вісім робочих груп з питань транспорту, торгівлі, енергетики, гуманітарних проблем тощо. Кожна з цих груп упродовж останнього року провела щонайменше по одному засіданню. Але чи є результат? Зазначу, що сьогодні ГУУАМ, попри те, що його авторитет поступово падає, дедалі частіше потрапляє в поле зору адміністрації Білого дому. Приміром, наприкінці червня стало відомо, що уряд США спрямує 2003 року на зміцнення кордонів країн—учасниць ГУУАМ один мільйон доларів.
Нагадаємо, що ГУУАМ створено 1997 року з ініціативи Києва і Тбілісі, які прагнули обмежити вплив Москви на пострадянському просторі. Нинішня ситуація грає на руку ревнивому російському погляду на ГУУАМ. Приміром, посол Росії в Україні Віктор Черномирдін, котрий узяв участь у минулорічному ялтинському саміті, вважає, що підписання Договору про зону вільної торгівлі в ГУУАМ не підкріплено реальними проектами. Судячи з усього, нинішній саміт навряд чи стане проривом у цій сфері.