Аграрний комітет ВР рекомендував парламентові прийняти за основу проект змін до Закону «Про ціни і ціноутворення», внесений народними депутатами Петром Симоненком, Омеляном Парубком, Володимиром Пузаковим. Законопроектом передбачається встановити мораторій на зростання цін на хліб і хлібні продукти до досягнення розміру мінімальних заробітних плат і пенсій рівня прожиткового мінімуму.
***
Економічний комітет ВР рекомендував парламенту підтримати у другому читанні урядовий та депутатський проекти змін до Закону «Про підприємства в Україні» (щодо управління державними підприємствами), об’єднавши їх в один. Законопроектом пропонується запровадити обов’язок державного підприємства відраховувати частину чистого прибутку до державного бюджету та контроль за виконанням річних фінансових планів цих підприємств. Забороняється передача в управління державного майна іншим суб’єктам господарювання.
***
Комітет з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв’язку рекомендував Верховній Раді прийняти у другому читанні проект закону про телекомунікації. Зокрема, пропонується розподілити владні функції між Кабінетом Міністрів, центральним органом виконавчої влади у сфері зв’язку та іншими органами державної влади у цій сфері. Запропоновано надати Національній комісії з питань регулювання зв’язку право здійснювати ліцензування та реєстрацію у сфері надання телекомунікаційних послуг, а функції нагляду за ринком телекомунікацій — Національній комісії з питань регулювання зв’язку.
***
Фінансовий комітет ВР рекомендував парламенту підтримати у першому читанні проект змін до Закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Законопроект запроваджує спеціалізацію оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, уточнює процедуру ліцензування торгівлі ними, посилює відповідальність за порушення законодавства про виробництво та обіг цих товарів. Пропонується також значно збільшити вартість ліцензій на право імпорту, експорту та торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами: з 5 000 грн. до 170 000 для роздрібних цін на ці товари та з 170 000 до 400 000 грн. на імпорт.
***
Правоохоронний комітет ВР рекомендував парламенту прийняти у другому читанні проект закону про Державну службу виконання покарань. Законопроектом визначається статус Державної служби виконання покарань, її завдання, правові засади організації та діяльності. Після прийняття документа в першому читанні до комітету надійшло 120 пропозицій, зауважень та доповнень від народних депутатів та інших суб’єктів законодавчої ініціативи, більшість з яких враховано.
***
Комітет з питань науки і освіти розглянув проект закону про реструктуризацію заборгованості з виплат педагогічним, науково-педагогічним та іншим працівникам закладів освіти, передбачених ст. 57 Закону України «Про освіту», поданий народними депутатами Володимиром Воюшем, Тамарою Прошкуратовою, Нестором Шуфричем. Законопроектом запропоновано визнати заборговані виплати працівникам освіти державним боргом та відшкодувати місцевим бюджетам шляхом надання трансфертів. Комітет вважає за доцільне розробити на основі всіх поданих законопроектів єдиний узгоджений документ.
За повідомленнями Інформуправління ВР.