Депутатська група «Демократичні  ініціативи» сповідує принципи відкритої політики і співпрацює з усіма політичними силами

Рік тому утворилася депутатська група «Демократичні ініціативи». Більшість народних обранців, які увійшли до її складу, виграли вибори в одномандатних округах. За час існування «Демократичні ініціативи» стали вагомою політичною групою, посіли чільне місце в українській політиці і встановили стосунки з відомими політичними силами зарубіжжя. Позиція «Демократичних ініціатив» визначилася як позиція впливових партнерів. Напередодні першої річниці групи на запитання відповів її голова Степан Гавриш.

— Степане Богдановичу, чому група має назву «Демократичні ініціативи»?

— Створюючи об’єднання, ми проголосили: наше завдання — консолідація всіх народних депутатів, незалежно від партійної належності та ідеологічних принципів. Ми активно працюємо над реалізацією проектів, які спрямовані на прискорення інтеграції України до європейського співтовариства. Наша формула — «В України немає ворогів, а є партнери». Ми ініціюємо і всіляко підтримуємо всі законопроекти, які сприяють розвитку ринкової економіки, інтеграції України в Європейський союз, гармонізації нашого правового поля відповідно до європейських стандартів. Прагнемо знаходити компроміси з політичними силами, які підтримують нас у цьому .

— Які головні принципи діяльності депутатської групи?

— Передусім відкритість політики, рівність можливостей членів депутатської групи, самодостатність у виборі законодавчих і політичних пріоритетів, захист прав і свобод людини, вдосконалення демократії в Україні. Під час обговорення законопроектів та визначенні стратегії нашої діяльності завжди прагнемо знаходити консенсус. Кожен депутат, навіть якщо його думка відрізняється від позиції групи, має змогу виступити з парламентської трибуни і висловити свою точку зору. Цього принципу народної демократії намагаємося завжди дотримуватися.

— Степане Богдановичу, дайте характеристику складу групи депутатів, які входять до неї?

— Група об’єднувала двадцять два народні обранці. Днями до «Демократичних ініціатив» приєднався новообраний народний депутат Олександр Ярославський (виборчий округ № 206, Чернігівська область). У депутатській групі є досвідчені політики — Іван Плющ, Олександр Бандурка, Михайло Потебенько, котрі кілька скликань працювали у парламенті, є й молоді, які ще до обрання у Верховну Раду досягли значних успіхів у професійній діяльності — Дмитро Святаш, Михайло Добкін, Ернест Галієв, Ігор Плохой, Олег Салмін. Співголова депутатської групи — Дмитро Сандлер, досвідчений керівник, член Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці. Майже всі депутати мають значний досвід роботи на керівних посадах. Члени нашої групи входять до складу тринадцяти парламентських комітетів.

— Є думка, що «Демократичні ініціативи» були створені як харківська лобістська група. Адже більшість її членів —  представники саме цього регіону...

— «Демократичні ініціативи» — загальноукраїнська депутатська група. Хоча, справді, більшість наших депутатів є представниками Харківщини. Однак ми завжди відстоюємо інтереси всієї України.

— Чи є намір на базі депутатської групи створити політичну партію?

— Ми намагаємося бути містком між владою та опозицією. І не раз доводили це, ефективно співпрацюючи з Президентом, Кабінетом Міністрів, різними політичними силами, в тому числі опозиційними. Ми прагнемо сприяти, щоб позиція парламенту щодо розгляду питань, які стосуються національного розвитку України, була консолідованою. Над створенням політичної партії працюватимемо обов’язково. Якою вона буде — покаже час. Особисто я тяжію до націонал-демократії.

— Верховна Рада четвертого скликання працює вже більше року. Як би ви прокоментували результати її діяльності?

— Це був важкий рік, протягом якого ми пережили парламентську кризу, але зуміли стабілізувати ситуацію. І парламентська більшість, і опозиція, проголосувавши за проект державного бюджету на 2003 рік і підтримавши програму дій уряду більш як трьомастами голосів, взяли на себе відповідальність за соціальний і економічний розвиток держави. Уряд отримав від влади мандат політичної довіри. Від парламентсько-президентської більшості ми перейшли до більшості урядової. До речі, сьогодні і більшість, і опозиція з багатьох важливих для держави питань виступають консолідовано. Знаковими для українського суспільства можна вважати декілька подій, які відбулися у Верховній Раді. Зокрема, прийнято низку законів, які започаткували перший етап податкової реформи. Закон «Про податок на доходи фізичних осіб» встановив один з найнижчих податків у Європі — тринадцять відсотків. До кінця третьої сесії мусимо прийняти зміни до закону про ПДВ та податок на прибуток, зменшивши податкові ставки на п’ять відсотків. Наступним кроком має стати прийняття Податкового кодексу. Одне з найважливіших завдань — реформування системи влади. Нам потрібно, щоб за проект закону про внесення змін до Конституції проголосували 226 народних депутатів. Тоді до закінчення тре-

тьої сесії, вже на початку липня, можна буде направити його до Конституційного Суду.

— Як ви оцінюєте внесок депутатської групи у законодавчий процес?

— Наш внесок — один із найвагоміших у парламенті: це майже 200 законопроектів, розроблених нашими депутатами за рік діяльності. А ще проекти Кримінально-процесуального, Кримінально-виконавчого та Адміністративно-процесуального кодексів. Це дає підстави стверджувати, що за рік існування ми стали вагомою політичною групою у парламенті.

Розмову вела Олена КОТЛЯР.