З нагоди деятирічного ювілею Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань контролю за приватизацією 24 червня провела засідання та прес-конференцію.
У вступному слові голова комісії Валентина Семенюк визначила основні віхи роботи цього функціонально важливого органу парламенту. Так, за час своєї роботи комісія провела 146 засідань, розглянула понад 9 тисяч звернень народних депутатів, заяв громадян, колективів підприємств, органів державної влади. За прийнятими рішеннями здійснювалися конкретні заходи.
Комісія брала активну участь у підготовці, опрацюванні та прийнятті багатьох законопроектів, вносила пропозиції щодо змін до чинного законодавства, готувала до розгляду в парламенті проекти постанов. Це, зокрема, підготовка нових редакцій законів: «Про приватизацію державного майна», «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)», «Про оренду державного та комунального майна», «Про особливості приватизації об’єктів незавершеного будівництва», а також закон «Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі».
У цьому скликанні проведено парламентські слухання — «Наслідки і перспективи приватизації в Україні», за результатами яких ухвалено постанову Верховної Ради. Це також два «круглі столи» із злободенних питань: «Проект Державної програми приватизації на 2003—2008 роки»; «Проблемні питання, що постають у ході приватизації житла та післяприватизаційний період».
Проведено 19 засідань комісії, у тому числі одне виїзне у Бердянську на заводі «Південгідромаш». А ще робоча група у складі народних депутатів та представників Фонду держмайна і Мінпромполітики виїжджала на завод ВАТ «Рівнеазот» для з’ясування фінансового стану цього товариства, контрольний пакет якого належить державі і планується на продаж.
На ювілейному засіданні виступили перший заступник голови комісії Людмила Кириченко; колишній голова комісії, а нині директор Міжнародного інституту приватизації, управління власністю та інвестицій Олександр Рябченко; члени комісії — народні депутати Степан Хмара та Валентин Савицький, а також голова Фонду держмайна Михайло Чечетов. Вони зазначали, що реформування відносин власності шляхом роздержавлення та приватизації — одна з найважливіших складових економічної реформи, яка здійснюється в Україні. Власне, це її фундамент, від якості якого залежать результати економічних перетворень. І з покладеним на неї завданням — контролювати процес трансформування власності в інтересах держави і народу — комісія справляється. Та навіть після завершення основного приватизаційного процесу згортати її роботу не доведеться. Бо, як наголошували члени комісії, ще грядуть нелегкі випробування у зв’язку з реприватизацією, необхідність якої стрімко назріває вже сьогодні.