Депутатська група «Народовладдя» висловлює своє глибоке занепокоєння темпами структурних реформ в агропромисловому секторі вітчизняної економіки.
Зволікання із запровадженням механізмів фінансування інтервенційних операцій та державних закупівель врожаю за стабільними і високими цінами, цінової і товарної інтервенції на ринку агропромислової продукції фактично спричинило стрімке зростання цін на крупи, цукор, хліб і борошно.
Погіршила ситуацію неврівноважена експортно-імпортна політика. Так, незважаючи на дефіцит зерна в країні і на песимістичні прогнози фахівців щодо чергового врожаю, тільки з початку року за кордон вивезено понад 2 мільйони тонн збіжжя.
Основні продовольчі товари, які допомагають виживати багатьом нашим громадянам, нині для них фактично стають недосяжними. З квітня цукор подорожчав більш як на 30 відсотків і ціна на нього перевищила 4,5 грн. за кілограм, борошно і хліб — більш як на 50 відсотків, а крупи, включаючи гречану — більш як у 3 з половиною разу! А тим часом середня номінальна заробітна плата в травні зросла порівняно з квітнем лишень на 3,9 відсотка. З огляду на те, що гречана крупа — чи не єдиний продукт харчування хворих на цукровий діабет, для багатьох українців такий стрибок цін означає голодне животіння.
Діяльність органів виконавчої влади, які відповідають за стан справ в АПК, та його структурних підрозділів на місцях нині дедалі більше зводиться до традиційних нарікань на «примхи погоди», сумнозвісної «констатації шкоди» та адміністративних заходів. Переконані: заборонами, погрозами, адміністративним тиском на виробників харчових продуктів ми лише роздмухуємо вітер на прилавках, а за ним — збуримо масові соціальні пристрасті.
Наслідки такої ситуації важко передбачити. Опинилася під загрозою зриву досягнена нашою державою стійка тенденція економічного зростання. Завдано відчутного удару по тільки-но створеному механізмові конструктивної співпраці законодавчої та виконавчої гілок влади.
З огляду на накопичений досвід плідної співпраці Кабінету Міністрів з Верховною Радою України, депутатська група «Народовладдя» закликає негайно прийняти спільні неординарні рішення для стабілізації продовольчого ринку, проводити виважену цінову політику, посилити конкретну відповідальність за зриви в економіці агропромислового комплексу. Ми зобов’язані скоординувати зусилля влади, і врешті набратися спільного державницького розуму упереджувати негативні явища у стратегічній для нашої країни сільськогосподарський галузі. Інакше нинішній безлад на ринку продовольства може набути незворотного характеру.
Богдан ГУБСЬКИЙ, лідер депутатської групи «Народовладдя».