Вечірнє засідання 1 липня

Серед низки соціальних законопроектів народні депутати досить емоційно обговорили зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Відповідно до документа, зазначив Борис Беспалий («Наша Україна»), знімаються необгрунтовані дискримінаційні обмеження стосовно окремих категорій наших співвітчизників, на які поширюватимуться пільги. Зокрема, йдеться про сім’ї загиблих працівників фронтових госпіталів та лікарень, дружин або чоловіків померлих учасників війни і бойових дій, партизанів і підпільників, визнаних інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва тощо. Крім того, пропонується до учасників бойових дій зарахувати вояків УПА. Парламентарій Василь Надрага зазначив, що Комітет ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів підтримує законопроект, проте питання вояків УПА треба винести... «за дужки» документа, щоб «не розпалювати зайві пристрасті у суспільстві» до вирішення цієї теми державною комісією. А Богдан Костинюк («Наша Україна») переконаний: має бути відновлено історичну справедливість, оскільки керівники держави не раз стверджували, що боротьба ОУН та УПА за незалежність повинна бути визнана на державному рівні. Водночас заступник державного секретаря Міністерства праці та соціальної політики Віктор Дяченко заявив, що уряд не може передчасно гарантувати соціальний захист воякам УПА до вироблення державної позиції.
Законопроект про внесення змін до Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям щодо неповнолітніх дітей у сім’ях», який підтримали й урядовці, представив керівник групи «Демократичні ініціативи» Степан Гавриш. За його словами, законопроект насамперед направлено на «гармонізацію позиції українського уряду» відносно збільшення «сегменту адресної допомоги і переходу від пільг до адресної допомоги малозабезпеченим сім’ям». Наголошувалося, що на 10 відсотків збільшується рівень забезпечення прожиткового мінімуму для сімей, де один чи  двоє батьків інваліди першої або другої групи. За словами Степана Гавриша, для 140 тисяч таких сімей потрібно 14 млн. грн., які можна передбачити в бюджеті наступного року, збільшивши ВВП до шести відсотків.
Змінами до відповідного законопроекту пропонується додати до обов’язків депутатів місцевих рад  участь у громадських слуханнях з питань, що стосуються його виборчого округу. Крім того, з метою оприлюднення результатів своєї діяльності та інформування про роботу ради депутати матимуть право вільного доступу до мас-медіа комунальної форми власності. Також під час розробки програм економічного і соціального розвитку, складанні бюджету враховуватимуться доручення виборців. А пропозиція стосовно звільнення депутатів за рішенням відповідної ради суперечить Конституції, на що не раз звертали увагу члени Комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.
Народні обранці також розглянули проект закону про віднесення 1272 сімей Волинської та Рівненської областей, які проживають на території радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, до зони гарантованого добровільного відселення. 
На засіданні парламентарії також обговорили зміни до законів «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» (щодо уповноважених осіб державної комісії з цінних паперів та фондового ринку), до низки законодавчих актів стосовно відповідальності за порушення правил адміністративного нагляду та інші.