Верховна Рада повинна надати всебічну підтримку в розробці й законодавчому забезпеченні оптимальної стратегічної моделі розвитку українського суспільства з урахуванням специфіки нашої держави і міжнародного досвіду. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час засідання тимчасової спеціальної комісії ВР з питань майбутнього.
В. Литвин відзначив, що нині в Україні діють десятки, а то й сотні державних програм. Але через те, що вони неузгоджені між собою, витрачені кошти не дають очікуваного результату. Тому, за словами Голови ВР, треба систематизувати державні програми і сформувати модель довготривалого розвитку України.
Це, на його думку, і має стати одним із основних напрямів роботи нещодавно створеної у парламенті комісії з питань майбутнього. «На жаль, Верховна Рада не виконує свого головного призначення. Досі не затверджено основні засади зовнішньої та внутрішньої політики, — сказав Володимир Литвин. — Отже, ослаблено й контрольну функцію парламенту, що дозволяє виконавчій владі діяти на власний розсуд». Голова ВР укотре наголосив, що орієнтир України — це інтеграція до європейських і світових структур.
В. Литвин запропонував вилучити з назви комісії слово «тимчасова», бо, за його словами, «відчуття тимчасовості не сприятиме системному підходу», і, можливо, надати комісії з питань майбутнього статус парламентського комітету.
У засіданні комісії, до складу якої входять народні депутати з різних фракцій, а очолює старійшина українського парламенту Ігор Юхновський («Наша Україна»), взяли участь представники уряду, підприємницьких кіл, міжнародних організацій та посольств в Україні. Зокрема, Міністр економіки України Валерій Хорошковський також привітав створення у Верховній Раді такої комісії. Він зазначив, що відпрацювання поетапної моделі розвитку України на найближчі 10—15 років — це дуже потрібна справа.