Ранкове й денне засідання 2 липня
Відповідно до попередніх домовленостей керівників депутатських груп і фракцій цього дня парламентарії заслухали інформацію Прем’єр-міністра Віктора Януковича про стан та заходи зі стабілізації продовольчого ринку та про ситуацію в АПК. Коли коротко, то глава уряду змалював її як біду. За його словами, вперше за останні три роки Україна зіткнулася з такою напруженістю на продовольчому ринку. Водночас прем’єр наголосив, що уряд має аналіз причин цінового вибуху на продовольчому ринку.
Серед них він назвав практично нерегульований ринок зернових (повна безконтрольність повинна була колись вибухнути); дефіцит зерна в окремих регіонах. Не скинув з терез і полеміку в суспільстві з приводу цьогорічного неврожаю. Внаслідок цього населення з другої половини червня у шість-сім разів активніше заходилося скуповувати цукор, борошно, крупи. Цим, за словами прем’єра, скористалися спекулянти. Він назвав вибух цін на хліб, борошно, цукор і крупи спекулятивним за характером.
Перелік заходів, спрямованих на поліпшення ситуації, визначено, і це відображено у порядку денному сесії, якій запропоновано розглянути низку невідкладних, з огляду на кризу, законів і постанов. Зокрема — про порядок ввезення в Україну продовольчого зерна, про державне регулювання імпорту сільгосппродукції (запровадження нульової ставки ввізного мита), про закупівлю товарів і послуг за державні кошти тощо. Прем’єр посилався на плани здешевлення кредитів для сільгоспвиробників, зокрема, так званих ризикованих, під державну відповідальність, застосування урядом заставних цін на закупівлю збіжжя у державні засіки. Торкнувся і масштабних заходів поліпшення ситуації в агропромисловому комплексі загалом. На тлі вагомих цифр особливо врізалася в пам’ять маленька — глава уряду обіцяє селянинові за кожного зданого на м’ясокомбінат 400-кілограмового бичка ще 600 грн. від держави. Як мовиться, ловимо на слові. Віктор Янукович обіцяє протягом двох тижнів зняти проблему цукру, стабілізувати ціни на борошно, гречану крупу та деякі інші товари найпершої потреби. Залишилося з’ясувати: які саме ціни будуть стабілізовані — нинішні космічні чи вчорашні помірковані?
Іван Плющ нагадав слова    Сергія Рижука про свідоме демпінгування Україною на світовому ринку (продаж за зниженими цінами) зерна, яке трейдери закупили в українського селянина утричі дешевше, аніж продавали за кордоном. Треба, сказав депутат, звернутися до тих трейдерів, щоб допомогли відшкодувати нинішні збитки.
Багато що прояснилося після відповіді глави уряду на запитання парламентаріїв. Хоча й тут не обійшлося без певного конфузу. Деякі фракції (СДПУ(о), аграрна, «Регіони України») під час кількаразових голосувань не підтримали пропозиції поставити запитання главі уряду. У цьому цейтноті сам Віктор Янукович запропонував парламенту свою готовність відповісти на запитання. Не знаю, як оцінять виборці ці відповіді, адже вони не почули головного: чи вдасться повернути ціни на продукти хоча б до квітневого рівня. Не лукавлячи, прем’єр зізнався, що в Україні продовольчі баланси матеріальних ресурсів було зруйновано, над ними ніхто не працював, і лише на початку року уряд взявся за це край важливе завдання. Цифри такі: 5 млн. продовольчого зерна споживає держава, 3 млн. тонн матимемо з цього урожаю, а 2 млн. доведеться завезти з-за кордону до кінця року, якщо парламент підтримає відповідні законопроекти. Головний урядовець запевняє, що посівним матеріалом для закладання урожаю 2004 року ми будемо забезпечені з цьогорічного.
Після неодноразових переголосовувань на вимогу опозиційних фракцій так і не вдалося домогтися трихвилинних виступів представників фракцій і груп з цього болючого питання. Зійшлися на тому, що уряд поінформує Верховну Раду про вжиті заходи наступного тижня.
Заодно парламентарії заслухали на ранковому засіданні ще одну інформацію. Цього разу голови делегації ВР Бориса Олійника про участь у роботі літньої сесії Парламентської асамблеї РЄ. Й одразу приступили до обговорення законопроектів, спрямованих на поліпшення ситуації на продовольчому ринку України.