Учора Італія перебрала головування в Європейському союзі. Отож до кінця нинішнього року тимчасовим, так би мовити, обличчям ЄС стане італійський прем’єр-міністр Сільвіо Берлусконі.
Із окреслених самим прем’єром завдань італійського президентства чи не найважливішими є два: покращити відносини ЄС із США та досягти згоди щодо остаточного тексту конституції Євросоюзу. І в тому, й у іншому випадку йдеться про подолання певних розбіжностей у поглядах членів союзу, отож обидва завдання потребуватимуть істотних дипломатичних зусиль.
Однак навіть не це є найпершим, на що звертають увагу в зв’язку із початком головування Італії в ЄС. Засобам масової інформації випала чергова нагода поміркувати над контраверсійною постаттю пана Берлусконі. В Італії його, як відомо, звинувачують в давньому, ще 1985 року злочині — підкупі суддів. У середині червня італійський парламент ухвалив досить суперечливий закон, який гарантує Сільвіо Берлусконі прем’єрський імунітет. Однак днями міланський суд висунув офіційні заперечення проти цього закону і звернувся по роз’яснення до Конституційного суду. Поки що справу Берлусконі призупинено. Однак цілком імовірно, що за кілька місяців усе розпочнеться знову і, окрім справ європейських, італійському прем’єру доведеться активно займатися менш приємними власними проблемами.