Політреформа і село стануть темами номер один нинішнього пленарного тижня в парламенті. Погоджувальна рада голів парламентських комітетів та лідерів депутатських фракцій і груп вирішила відвести на розгляд двох законопроектів про внесення змін до Конституції (президентського та депутатського) 30 хвилин (по 15 на кожен) у четвер, 3 липня. Цього самого дня планується проголосувати за направлення цих документів на висновок до Конституційного Суду. Із доповідями виступлять Міністр юстиції Олександр Лавринович та народний депутат Віктор Мусіяка від конституційної комісії. І лише після позитивного вердикту КС законопроекти обговорюватимуть по суті на наступній сесії. Втім, на погоджувальній раді лунали й інші пропозиції — перенести розгляд депутатського варіанта конституційних змін на наступний тиждень, а нинішнього продовжити міжфракційні політичні консультації. Остаточне рішення стосовно винесення депутатського законопроекту про політичну реформу в сесійний зал доручено прийняти тимчасовій спеціальній комісії ВР. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин не став прогнозувати проходження проектів конституційних змін через сесійну залу, назвавши це «невдячною справою». Але настрій у глави парламенту, за його словами, оптимістичний.
На розгляд Верховної Ради у середу, 2 липня, винесено пакет законопроектів щодо ситуації на ринку зерна та на селі. Це, зокрема, проекти законів про порядок ввезення в Україну продовольчого зерна у 2003 році, зміни до Закону «Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції» (щодо нульової ставки ввізного мита на зерно і мелясу); зміни до Закону «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти»; зміни до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності у спеціальних (вільних) економічних зонах та на територіях пріоритетного розвитку щодо м’яса птиці; зміни до закону про ПДВ щодо об’єктів соціальної інфраструктури на селі. За словами Голови Верховної Ради України Володимира Литвина, на нараді у глави парламенту за участю аграрного комітету ВР, фракції аграрної партії та урядовців, яка відбулася напередодні свят, запропоновано винести на розгляд парламенту до кінця третьої сесії пакет законодавчих актів, які сприятимуть стабілізації ситуації на селі. Таких документів, на думку аграріїв, майже 60. Перед початком розгляду законопроектів із сільської тематики депутати вирішили заслухати інформацію уряду, оскільки для врегулювання ситуації в аграрному секторі, вочевидь доведеться приймати зміни до бюджету та вишукувати додаткові надходження.
У святково-вихідні дні багато депутатів, як засвідчила погоджувальна рада, продовжували працювати. Скажімо, лідер фракції БЮТ Юлія Тимошенко проводила моніторинг, як зросли в регіонах ціни на борошно та крупи, і запропонувала цього тижня порадитися, як уникнути ажіотажу та паніки, вже в значно ширшому колі — за участю лідерів усіх депутатських фракцій та груп, парламентських економічних комітетів та урядовців. А голова парламентського Комітету з питань будівництва, житлово-комунального господарства, транспорту та зв’язку, лідер НДП Валерій Пустовойтенко підрахував, що від перенесення вихідного, якщо свято припадає на суботу чи неділю, на наступний робочий день держава втрачає 150 млн. гривень доходів за один день і запропонував внести відповідні зміни до Кодексу законів про працю.
У середу, 2 липня, депутати також розглянуть урядовий проект закону про національну програму розвитку та реформування гірничо-металургійного комплексу України до 2010 року. На голосування у четвер, 3 липня, вже винесено майже 60 питань. Серед них — проекти постанови про календарний план проведення четвертої сесії ВР четвертого скликання, постанови про порядок висвітлення роботи четвертої сесії, проекти Кримінального-процесуального та Цивільно-процесуального кодексів, законів про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та недержавне пенсійне забезпечення, про кооперацію, нова редакція закону про оренду землі та ін.
Загалом до порядку денного сесії на цей пленарний тиждень включено майже 140 питань, які охоплюють 150 законопроектів. Із них сім внесено Президентом України як невідкладні, а шість уряд просить розглянути в першочерговому порядку. За наполяганням профільних комітетів та уряду додатково пропонується включити до порядку денного і прийняти рішення щодо 23 проектів законів. До завершення третьої сесії залишилося лише два тижні, а тому Голова Верховної Ради України Володимир Литвин звернувся до голів парламентських комітетів із проханням підготувати до розгляду до кінця сесії всі законопроекти, визначені Президентом та урядом як невідкладні, проекти ратифікації міжнародних угод та проекти законів, повернуті до ВР з пропозиціями глави держави, щоб парламент зміг виконати всі свої зобов’язання.
Після погоджувальної ради тимчасова спеціальна комісія ВР з опрацювання змін до Конституції України на своєму засіданні доручила Голові Верховної Ради поставити на голосування постанову про направлення до Конституційного Суду двох законопроектів — президентського і депутатського. За таке рішення, як повідомив журналістам член конституційної комісії, лідер депутатської групи «Демократичні ініціативи» Степан Гавриш, проголосувало «за» — 11, «проти» — 6 депутатів. Однак, на думку С. Гавриша, це «доручення» суперечить Конституції України. «Така формула не відповідає статті 194 Основного Закону і конституційній практиці прийняття рішень Верховною Радою, коли стосовно кожного рішення приймається окрема постанова», — сказав депутат. На погляд С. Гавриша, таке рішення конституційної комісії пояснюється тим, що «значна частина депутатів переживають, що президентський законопроект буде проголосовано, а депутатський — ні.