З  січня 2002 по червень 2003 року в семи областях України (Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Луганській, Рівненській, Тернопільській, Харківській) реалізовано проект Tacіс LІEN «Надання допомоги дітям вулиці та соціально незахищеним дітям і підліткам», за фінансової підтримки Євросоюзу та недержавних організацій-партнерів — Інтернаціонального союзу (ФРН) і Ліги соціальних працівників України.

Головною метою проекту було створення спеціалізованих консультативних пунктів, центрів тимчасового перебування дітей, які опинилися в особливо важких життєвих умовах.
Таку допомогу, якщо вона існує не лише на папері та в цифрах звітності, мають надавати кваліфіковані фахівці, підготовлені для роботи з дітьми вулиці та їхніми сім’ями саме в непростих «вулично-польових» умовах. Ця робота потребує від соціального педагога досконалого знання сучасних технологій соціальної допомоги саме таким категоріям.
Тому питання підготовки фахівців було вкрай важливе впродовж всього періоду реалізації проекту. В цьому розумінні дуже корисним для українських учасників було вивчення теоретичного й практичного досвіду роботи фахівців Інтернаціонального союзу з дітьми, які мають життєві проблеми.
Безперечно, Німеччина й Україна мають різну законодавчо-нормативну базу, і підходи, притаманні Німеччині, не завжди можуть бути використані в Україні. Однак технології роботи з клієнтами, їхніми батьками, найближчим оточенням, особистісний чинник соціального працівника залишаються незмінними.
Результатами діяльності на початковому рівні реалізації проекту стало проведення п’яти семінарів (двох з них у Німеччині, Дрездені і Галле, і трьох в Україні). Керівники регіональних відділень ліги передавали знання, отримані на міжнародних семінарах, фахівцям у регіонах, а ті, у свою чергу, далі — іншій ланці, волонтерам. Важливо, що саме волонтери мають добру нагоду працювати з безпритульними підлітками за принципами «рівний рівному», без вікових перепон і позитивно впливати на ситуацію перших контактів, коли з боку занедбаних дітей проявляється недовіра і психологічне напруження. На початковому етапі залучені діти ставилися до цього саме так.
Робота консультативних пунктів і центрів змінила їхнє ставлення на краще. Вони відчули відвертість, індивідуальний підхід і побачили можливість спілкуватися з ровесниками. Серед дітей вулиці добре розвинена так звана циганська пошта, саме тому кількість дітей-клієнтів проекту швидко збільшувалась. Це стало найпереконливішим свідченням, що проект «працює»: вирішення проблем окремих дітей і сімей сформували їхнє позитивне ставлення до консультативних пунктів і центрів. Головне досягнення проекту в тім, що в регіонах України, як і було заплановано, створено десять консультативних пунктів і два центри тимчасового перебування для «дітей вулиці». Це результат роботи, спрямованої на формування розуміння проблеми «дітей вулиці» не тільки фахівцями, а й державними службовцями різних рівнів, лідерами громадських організацій, релігійних конфесій, підприємців, жителів міст і сіл.
Свідченням підтримки місцевою владою і громадою консультативних пунктів і центрів роботи з «дітьми вулиці» є те, що після завершення проекту усі вони діятимуть за кошти місцевого бюджету.
Окремо зазначимо зміну позиції громадських організацій до проблем «дітей вулиці». Якщо на початку партнером ліги в реалізації цього проекту була одна громадська організація, то через рік їх стало майже 30.
Але матеріальні проблеми ще є. У деяких регіонах дотепер не розв’язано проблему приміщень, харчування дітей у центрі, забезпечення їх одягом та взуттям. Це не дивно, бо у проекті вирішується чи не найболючіша проблема суспільства — знедолених дітей, а на це потрібні терпіння, кошти і час. І хоча проект «Надання допомоги дітям вулиці і соціально незахищеним дітям і підліткам» перебуває на фінальній стадії, свою професійну та людяну місію він продовжуватиме. Головне, що зроблено перші важливі кроки в налагодженні партнерських зв’язків, створено дієву інфраструктуру, здатну допомагати людям і повертати їм втрачені надії на повноцінне життя.
Ліга соціальних працівників України, Інтернаціональний союз (ФРН).