Наприкінці минулого тижня в залі засідань вченої ради Інституту міжнародних відносин презентовано книгу «На скрижалях історії. З історії взаємовідносин урядових структур, громадських організацій України з українсько-канадською громадою в 1940—1980 роках».

Книга створена зусиллями Інституту історії НАНУ та Фундації української спадщини Альберти. Це фундаментальний збірник документів, зокрема, з колишніх архівів ЦК КПУ та КДБ, дипломатичного архіву МЗС. Презентація була так само солідною, як сама книга, обговорення якої тривало добрих дві години. Та й виступати було кому, адже сюди прийшли голова Фундації української спадщини Альберти В. Маковецький, директор фундації Ю. Москаль, академіки НАНУ П. Тронько та В. Смолій, народні депутати І. Драч, І. Бокий, представники Посольства Канади в Україні та Посол України в Канаді Ю. Щербак.
Те, що сухо заявлено в заголовку книги («з історії взаємовідносин»), насправді було неоднозначним, навіть драматичним. Складність тих взаємин показує лиш один приклад: пам’ятник Шевченку в Торонто було встановлено... за спеціальним дозволом Сталіна на прохання Хрущова! Це не анекдот, радянський режим, сподіваючись утворити в Канаді свою «п’яту колону», таки підтримував канадських українців, передусім прорадянської орієнтації. До речі, нагадав Юрій Щербак, ця частина еміграції навіть не одразу сприйняла самостійну Україну.
Це видання започатковує багатотомну серію книг «Україна—Канада: історія та сучасність». Наступною книгою буде збірка документів не менш цікавих: про стосунки двох країн у 20—30-х роках ХХ століття.