Комітет із питань державного будівництва та місцевого самоврядування спільно з Інститутом виборчого права провели науково-практичну конференцію «Гарантії виборчих прав громадян та демократичного характеру управління виборчим процесом». Учасники зібрання обговорили виборчі права громадян та гарантії їх здійснення в Україні, досвід законодавства інших країн, проблеми оскарження виборчого законодавства.

* * *

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів на виїзному засіданні в Харкові розглянув стан виконання законодавства України у сфері соціального захисту людей з особливими потребами. Упродовж двох днів члени комітету ознайомилися з роботою організацій, установ соціального захисту, реабілітації громадян похилого віку, інвалідів, дітей-інвалідів.

* * *

Комітет із питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій рекомендував парламенту підтримати зміни до Закону «Про приватизацію державного майна» (стосовно лікеро-горілчаних підприємств). Проектом пропоновано скасувати заборону на приватизацію майнових комплексів підприємств, що виготовляють вина і лікеро-горілчані вироби. Водночас залишається незмінною норма про заборону приватизації підприємств, що виготовляють спирт.

* * *

Комітет із питань соціальної політики та праці рекомендував Верховній Раді прийняти в першому читанні проект змін до деяких законів України про соціальний захист ветеранів війни і жертв нацистських переслідувань, внесений народним депутатом Василем Надрагою. Законопроектом передбачено з переліку категорій осіб, які належать до ветеранів війни за Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», вилучити осіб, яким надано статус жертв нацистських переслідувань та доповнити відповідними переліками пільг Закон України «Про жертви нацистських переслідувань».

* * *

Комітет із питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки провів «круглий стіл» з обговорення законопроекту «Про погашення заборгованості за енергоносії», внесеного до парламенту народними депутатами України Володимиром Бронніковим, Андрієм Клюєвим та Леонідом Грачем. Учасники обговорили механізми погашення заборгованості, до яких належать списання, взаєморозрахунки, реструктуризація, часткова оплата та рефінансування тощо.

За повідомленнями інформуправління ВР.