24 червня під час поїздки на Одещину Президент України Леонід Кучма відвідав будівництво газопроводу-відводу до міста Білгорода-Дністровського Одеської області, замовником якого виступає дочірня компанія «Укртрансгаз» НАК «Нафтогаз України».
Рішення добудувати відгалуження було прийнято компанією на виконання доручення Президента для розвитку газифікації регіону, розширення українського ринку газу та вирішення екологічних проблем. На сьогодні населення використовує для власних потреб скраплений газ, а опалення міста здійснюється мазутом. Це призводить до істотного забруднення місцевості, що має статус санаторно-курортної зони.
Об’єкт плановано збудувати в два етапи. На першому буде прокладений трубопровід від ГРС «Овідіополь» до Білгорода-Дністровського. Довжина газопроводу становитиме 20,9 км, з яких 5,8 км пролягатиме по дну Дністровського лиману. На другому — газопровід-відгалуження буде з’єднано безпосередньо з магістральним газопроводом Одеса—Гребеники та побудовано резервну нитку переходу через лиман. Для здійснення прокладання труб по воді компанія планує використати досвід фахівців ДАТ «Чорноморнафтогаз», що входить до структури «Нафтогазу України».
НАК «Нафтогаз України» вже закупив необхідну кількість труб для будівництва першої черги газопроводу. На сьогодні ведуть ізоляційні роботи, а у вересні компанія приступить безпосередньо до польових. Продуктивність газопроводу становитиме 60 млн. т газу на рік, робочий тиск — 5,4 мПа. Всі матеріали для облаштування об’єкта закупають в українських виробників.
Згідно з проектом, затвердженим Кабінетом Міністрів України, на будівництво першої черги газопроводу-відгалуження буде витрачено 44,7 млн. грн. З них 15 млн. грн. грошовими коштами виділяє НАК «Нафтогаз України», ще 30 млн. грн. буде профінансовано за рахунок повернення коштів боржників Одеської області перед підприємствами «Нафтогазу України» за спожитий природний газ до 2002 року. У такий спосіб компанія направлятиме всі кошти, отримані за борги, на розвиток Одеського регіону.
Газопровід-відвід до Білгорода-Дністровського забезпечить природним газом не тільки саме місто, а й санаторно-курортну зону навколо нього. Це істотно підвищить привабливість місцевих курортів та сприятиме розвитку туристичної інфраструктури. Завершення будівництва планується на четвертий квартал 2004 року, повідомляє прес-центр «Нафтогаз України».
Для довідки. Будівництво газопроводу-відгалуження до Білгорода-Дністровського не єдиний проект НАК «Нафтогаз України» з газифікації населених пунктів України, який компанія проводить за власні кошти. Протягом 2002 року «Нафтогаз України» ввела в експлуатацію 400,13 км газопроводів та відведень від них (зокрема, газопровід Джанкой—Феодосія—Керч завдовжки 268,3 км) та 89,9 км газорозподільчих мереж. У квітні цього року компанія приступила до будівництва ще трьох великих газопроводів в АР Крим: до Судака, відгалуження до с. Янтарне Красноградського району, перемички між газопроводами Передове—Севастополь-3 та Сімферополь—Севастополь (введення в дію останнього дасть можливість забезпечити надійність газопостачання Севастополя в зимовий період).