Із досьє «ГУ»
Ковальов Петро Іванович народився 02. 06. 1956 р. в Луганську. Закінчив Донецьку школу міліції (правознавство), Луганський сільськогосподарський інститут (механізація, бухоблік). З 1979 року працював у МВС України Луганської області, а з 1996-го — в ДПА Луганської області. Там пройшов шлях від начальника відділу оперативного управління до заступника голови — начальника управління стягнення податкової заборгованості. З 17 березня 2003 року — перший заступник голови ДНА в Запорізькій області — начальник управління податкової міліції.
— Петре Івановичу, незабаром 100 днів, як ви на новій посаді. І набули такого темпу, що ЗМІ ледь устигають повідомляти про успішну діяльність податкової міліції. Ви можете порівняти колишнє і нинішнє місце роботи?
— З початку року податковою міліцією Запорізької області розкрито 246 злочинів (2002 р. — 180), зокрема 109 (2002 р. — 79), пов’язаних з ухилянням від сплати податку. За кримінальними справами, за якими велося слідство, стягнено майже 71 відсоток донарахованих сум.
— Чи правда, що в Пологах знайшли цілу цистерну спирту?
— Справді, у ніч на 17 квітня, під час штормового вітру, коли злочинці ніяк не чекали появи силовиків у глухому провулку Станціонному. На території міжрайонної оптової бази Пологівського райспоживтовариства співробітниками УСБУ Запорізької області та податкової міліції ДПА у Запорізькій області було затримано мешканця Мелітополя громадянина С., який керував автомобілем МАЗ з причепом-цистерною, повною етилового спирту з написом на бірці «30 тисяч літрів»! Від цистерни тягнувся гумовий шланг до ангара, де вже були наповнені три 200-літрові бочки, а напоготові стояла ще 21 така посудина. Із цистерни етилового спирту «тіньовики» планували розлити понад 80 тисяч пляшок «самокату». (Довідка: за статистикою щорічно від отруєння алкоголем у області помирає до 1000 осіб).
Постараємося змінити ситуацію в області із засиллям фальсифікату, робитимемо все, щоб наші громадяни могли без побоювання купувати продукцію і вірити написам на етикетках.
— Нинішні остапи бендери можуть отримувати гроші просто з повітря, маніпулюючи печатками та бланками. Як ведеться боротьба з «відмиванням брудних грошей»?
— Цього року ми припинили махінації 113 фіктивних фірм (2002 р. — 48) і 16 «конвертаційних» центрів (2002 р. — 3). На їхніх рахунках заблоковано і стягнено до бюджету 779 тисяч гривень. Порушено 20 кримінальних справ.
До розряду резонансних злочинів, розкритих податковою міліцією в поточному році, можна віднести кримінальну справу генерального директора ТОВ — імпортера природного газу з Російської Федерації. Він навмисно ухилився від сплати ПДВ у сумі 3 млн. 478 тис. гривень і податку на прибуток у розмірі 45 тис. гривень. Ведеться слідство. Загалом за матеріалами кримінальних справ донараховано в бюджет понад 4,4 мільйона гривень. Крім цього, ми зупинили спритників із ПП, директорів трьох підприємств. Для бюджету збережено близько 4 млн. гривень.
— Петре Івановичу, в американських готелях не знайти апартаментів під номером 13, вважається, що чортова дюжина — нещасливе число, а ви вірите у прикмети?
— Наші співробітники без забобонів. Податкова міліція працює однаково будь-якого дня, мало того — цілодобово. Але відрадно, що саме 13-го було перехоплено транзит — партію курячих стегенець виробництва США, які за документами значилися... бананами, бо ввезення так званих ніжок Буша на територію України заборонено з 15 лютого 2002 року.
На трасі Одеса—Ростов у районі Мелітополя співробітники податкової міліції зупинили автомобілі «Сканія» та «Мерседес». У рефрижераторах було майже 40 тонн курятини вартістю більш як 200 тисяч гривень. Хоча в документах зазначалося, що з Одеси в Горлівку Донецької області прямує вантаж — 38 тонн бананів. Нині встановлюють канали надходження до країни нелегального товару.
— У пресі промайнуло, що запорізькі податківці поклали край діяльності кустарних виробників гальмівних колодок.
— Справді, спільними діями співробітників служби безпеки та податкової міліції за участю працівників обласного управління з питань захисту прав споживачів було припинено підпільне виробництво автозапчастин. Цілком імовірно, водії «Жигулів, «Газелів» і «Таврій», що їздять запорізькою областю, навіть не підозрювали, що користуються гальмівними колодками, виготовленими у селищі Дніпрельстан на вулиці Леніна. Там на готову продукцію наклеювали торговий знак популярної російської фірми. Коли в цех прибули силовики, робота була в розпалі, готували чергову партію колодок. Процес цей доволі енергоємний, судячи з обладнання, однак електролічильник залишався нерухомий. Матеріали за цим фактом передано до Управління державної служби у боротьбі з економічними злочинами УМВС в Запорізькій області. До речі, за рік те саме сталося з 19 нелегальнимицехами.
— Петре Івановичу, справді, 100 днів на новій посаді були дуже насиченими. А все-таки, що вас надихає?
— У мене дві доньки. Старшій 21, а молодшій 4 роки. Певна річ, хотілося б, щоб вони росли в правовій державі, де високий рівень життя, де платники податків добровільно їх сплачували б, де вчасно видають стипендії та пенсії. Для цього нашу службу і призначено. Для цього і працюємо цілодобово.
Бесідувала Олена АЛЕЙНІК.