Перегляд Конституції, зміни до неї вносять нестабільність в українське суспільство і будь-яке суспільство загалом. А тому такий період має бути якомога коротший, а такі моменти в нашій історії — якомога рідші.
На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час вручення відзнак парламенту — Почесних грамот і Грамот Верховної Ради — представникам місцевого самоврядування, науковцям, працівникам сфери охорони здоров’я, представникам всеукраїнських громадських організацій, діячам культури, спортсменам.
Володимир Литвин зазначив, що саме завдяки Конституції ми маємо стабільність у суспільстві. Конституція як суспільна угода, договір зазвичай виробляються у країнах в критичні, переломні моменти. І особливо, якщо в суспільстві є різні бачення векторів розвитку, Основний Закон держави повинен бути стримуючим консолідуючим чинником. Особливо важливо вести мову про це тепер, наголосив В. Литвин, коли переживаємо період конституційної реформи. «Але коли особливо уважно придивитися до запропонованих документів, то швидше йдеться про розподіл владних повноважень на вищих щабелях влади, а не про здійснення політичної реформи», — сказав глава парламенту. В. Литвин визнав, що в нинішній Конституції України є неузгодженості, бо її приймали у специфічних умовах. Ці неузгодженості й закладають правові підвалини для політичних конфліктів. Хоча якщо конфлікти вирішуються цивілізованим шляхом, то це нормальне явище, відзначив Володимир Литвин. І з жалем констатував: «Коли в нас йдуть затяті суперечки між політиками, політичними силами, фракціями, представниками різних гілок влади, все зводиться до того, хто буде старшим, вищим, хто призначатиме, контролюватиме, висловлюватиме недовіру. А чомусь не звернули увагу на головний розділ щодо прав людини, на те, що не виконуються зобов’язання держави в сфері забезпечення цих прав». На думку В. Литвина, це свідчить про те, що у нас триває «верхівкова політична боротьба, яка не доходить до широких мас».
Голова Верховної Ради нагадав, що до завершення третьої сесії залишилося два пленарні тижні. За цей час вищому законодавчому органу держави треба ухвалити низку винятково важливих рішень. Це, зокрема, попереднє схвалення і направлення до Конституційного Суду змін до Конституції України, законопроекти про пенсійну реформу, Цивільно-процесуальний і Кримінально-процесуальні кодекси. Коментуючи роботу над законопроектами про конституційні зміни, В. Литвин висловив побоювання, що парламент перекладе свої повноваження на Конституційний Суд. З його точки зору, неможливість досягти компромісу пояснюється тим, що депутати поставили на перше місце політичні моменти. На сьогодні в парламенті офіційно зареєстровано лише один законопроект про зміни до Конституції —президентський. Якщо до 3 липня буде внесено ще й варіант, напрацьований парламентською конституційною комісією, на обговорення цих законопроектів, за словами В. Литвина, буде відведено 15 хвилин, і після цього депутати голосуватимуть за направлення законопроектів до КС. В. Литвин зазначив, що в проектах конституційних змін є «багато недоречностей, які в разі їх схвалення можуть призвести до ускладнення». Тому, наголосив Голова ВР, до проектів конституційних змін повинен бути «всебічно зважений підхід».
В. Литвин також повідомив, що 30 червня відбудеться спільне засідання представників аграрного Комітету ВР, аграрної фракції, уряду і Голови Верховної Ради, на якому буде розглянуто питання про ситуацію на селі. У свою чергу глава парламенту зазначив, що нинішній ажіотаж, зумовлений зростанням цін на сільськогосподарську продукцію, спровокували самі політики, які, за його словами, замість того, щоб прийняти зважене рішення, збурили громадськість.
Голова Верховної Ради привітав нагороджених почесними відзнаками парламенту з наступаючим святом — Днем Конституції і побажав їм успіхів та нових звершень на професійній ниві.