Триста населених пунктів на території виборчого округу народного депутата України від Вінниччини Григорія Калетника. У кожному з них є ветеранські організації. Тих, хто їх очолює, депутат знає не лише в обличчя. Пам’ятає їх імена. Адже вони — надійні помічники депутата в розв’язанні проблем ветеранів. «Не секрет, — каже Г. Калетник, — що найбільше звернень надходить саме від цієї категорії виборців. Самому, хоч як старайся, з ними не впоратися».

З головами рад ветеранів депутат домовився, що перший удар (вислів самих ветеранів) вони беруть на себе. Якщо питання можна вирішити самотужки, навіщо ним завантажувати депутата? У Погребищенському районі, наприклад, старенькі нарікали на те, що їм важко добиратися до райцентру, щоб отримати у відділенні Ощадбанку своїх 50 гривень із вкладених раніше коштів. «Чому, — запитують ветерани, — заощадження ми робили в сільських ощадкасах, а тепер гроші видають лише в райцентрі?»

Голова районної ради ветеранів Володимир Тимунь спробував допомогти людям. До слів шанованої людини дослухалися. Секретарі сільських рад склали списки тих, хто за станом здоров’я не має можливості приїхати до районного відділення Ощадбанку. Такі списки, затверджені в сільраді, передали в район. На їх підставі кошти отримують секретарі сільрад. Повернувшися додому, приносять гроші їх власникам. Добра справа знайшла загальне схвалення і вже про неї заговорили в сусідніх районах. Г. Калетник рекомендуватиме керівникам ветеранських організацій зробити те саме у своїх населених пунктах.

Щоправда, більшість справ без допомоги депутата не вдається вирішити. Так, у Немирівському районі селянам ніяк не вдавалося повернути кошти за здане молоко на сусідній Тульчинський молокозавод. «Мабуть, дотепер оббивали б пороги, — кажуть селяни, — якби не Калетник...» Одній із хворих цього самого району депутат допоміг коштами для лікування в офтальмологічному центрі Санкт-Петербурга (в Україні поки що не роблять таких операцій). Для членів товариства сліпих Немирівського району (тут працюють надзвичайно активні люди) народний обранець допоміг придбати комп’ютер. Щоправда, набагато важливішим було його переобладнання для користування комп’ютером людей, позбавлених зору. Знайшли таких фахівців у Києві. Комп’ютер, з’ясовується, може служити навіть людям, які позбавлені можливості бачити те, що відбувається навкруги.

Г. Калетник подбав також про те, щоб ветерани були обізнані з подіями, які відбуваються у стінах Верховної Ради, а також мали інформацію про життя в нашій країні і за її межами. З цією метою депутат оформив передплату на газету «Голос України» для голів сільських рад ветеранів свого округу. Усі вони отримуватимуть парламентське видання до кінця нинішнього року. Про прочитане ділитимуться під час зустрічей з членами своїх організацій. До речі, не забув народний обранець і про місцеві видання округу. Редакції шести районних газет, що розташовані на території округу, отримали у подарунок комп’ютер, два факси, чотири ксерокси і фотоапарат.

Вінницька область.