Торік за рахунок прибутку від приватизованих підприємств державний бюджет отримав лише чотири відсотки. Водночас унаслідок неефективної політики керівників деяких підприємств, тисячі працівників вимушені шукати роботу, маючи велику заборгованість із зарплати.
З огляду на це, народний депутат Іван Бастрига ініціював законопроект «Про державний нагляд за діяльністю приватизованих підприємств». Головне, на переконання автора, зацікавити власника у захисті інтересів працівників та акціонерів, у підвищенні якості й ефективності виробництва. За словами парламентарія, законопроект дасть змогу державі мати так звану золоту акцію, щоб у будь-який час можна було б проконтролювати роботу підприємства для попередження порушень і забезпечення законності, дотримання спеціальних норм, загальнообов’язкових правил. Відповідно до документа державний нагляд за діяльністю приватизованих підприємств, який складається з аналізу показників виробництва, проведення соціологічного опитування працівників та вивчення інших документів, здійснюється за економічною, господарською, виробничою та, в спеціально обумовлених випадках, фінансовою діяльністю.
Крім того, одночасно, на думку Івана Бастриги, треба вдосконалювати закон про господарчі товариства і вносити зміни до закону про банкрутство, за який нерідко ховаються нечесні ділки.
У тому, що такі зміни потрібні, переконана і голова Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації Валентина Семенюк. За вдосконалення чинних законів висловилося і більшість членів комісії. «Дуже багато прикладів, — стверджує Валентина Семенюк, — коли кредити беруться під реконструкцію підприємства, яке потім перереєстровується і працює з чистими активами. А за неповернення кредитів ніхто не несе жодної відповідальності. Отже, втручання держави, безперечно, потрібно». Гірше, зазначила голова комісії, коли підприємства, які приватизовують конкуренти або підставні компанії, навмисно знищують.
А голова Комітету ВР з питань промислової політики і підприємництва Юрій Єхануров наголосив на тому, що законопроект «відповідає духу часу», але потребує доопрацювання, бо окремі статті «сильно зачіпають» деякі політичні сили.
«Я готовий співпрацювати з усіма, якщо це піде на користь державі», — каже Іван Бастрига.