Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з напрацювання змін до Конституції перенесла своє засідання на 1 липня. Про це заявив співголова комісії, Перший заступник глави парламенту Геннадій Васильєв.
Він зазначив, що до цього часу немає потреби працювати комісії, і представники парламентської більшості «закономірно порушили питання» про необхідність узгодження позицій та обговорення президентських пропозицій щодо політичної реформи у фракціях і групах. Геннадій Васильєв наголосив, що на сьогодні є лише президентський документ, а законопроект комісії ще не набув «відповідної форми для реєстрації».
Перший заступник Голови ВР вбачає в цій ситуації лише одну перспективу — «сідати і домовлятися», для того щоб за єдиний узгоджений законопроект проголосувало не 226, а 300 парламентаріїв. Він зазначив, що було б доцільно підготувати порівняльну таблицю президентського і депутатського законопроектів щодо конституційної реформи і обговорити, які позиції набирають 300 голосів. За його словами, керівники фракцій повинні зібратися і «свідомо підійти до того, що запропонував Президент, критично до того, що запропонувала комісія».
На думку Геннадія Васильєва, на найближчих зустрічах лідерів фракцій обговорюватиметься не законопроект, а «підходи, як далі рухатися» і знайти компроміс.
Водночас він відкинув звинувачення у блокуванні роботи спецкомісії: «Розмови, що хтось комусь дав якісь команди, не мають під собою підстав, це все надумане». За словами парламентарія, було б набагато гірше, якби комісія підтримала якісь рішення, а фракції заблокували б прийняття всього законопроекту.
Геннадій Васильєв переконаний, що на цій сесії народні обранці можуть встигнути лише направити законопроект про конституційні зміни на висновок до Конституційного Суду.
Народний депутат Микола Оніщук (фракція ППУ і «Трудова Україна») зазначив, що вимушена «перерва» у роботі комісії потрібна для того, щоб положення документа були обговорені в «президентських фракціях», після чого депутати «отримають відповідні інструкції» стосовно голосування.
Проте співголова комісії лідер соціалістів Олександр Мороз упевнений, що представники більшості знайшли «сміхотворну причину» начебто для узгоджень, і роботу тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з опрацювання змін до Конституції «заблокувала парламентська більшість за вказівкою адміністрації Президента». Він переконаний, що зроблено вказівку «тягнути» лише проект Президента, який опубліковано в «Урядовому кур’єрі». А документ, напрацьований комісією, за словами лідера соціалістів, оприлюднять у «Голосі України» за рахунок квот опозиційних фракцій.