Привітання заступника Голови Верховної Ради України Олександра Зінченка учасникам урочистого засідання з нагоди Дня державної служби Київ, Палац мистецтв «Український дім», 23 червня 2003 року
Високодостойне зібрання!
Шановні колеги!
Щиро вітаю вас із професійним святом — Днем державної служби. Прийміть побажання успіхів та усіляких гараздів!
Інститут державної служби становить невід’ємну частину сучасної демократичної держави. Високий статус та висока відповідальність державного службовця законодавчо визначені в більшості європейських країн.
Для України формування дійового інституту державної служби є важливим чинником політичного трансформування суспільства, інституціональної розбудови сучасної демократичної держави, наближення до європейських стандартів державного управління.
Ми вже маємо в цьому напрямі серйозні здобутки. У 1993 році було прийнято Закон України «Про державну службу». Цей акт визначив базові засади та принципи розбудови системи державної служби: законність, професіоналізм, компетентність, пріоритетність прав людини, персональну відповідальність тощо. Він відповідає основним європейським вимогам.
Десятирічний досвід довів обгрунтованість та правильність запровадження інституту державної служби. Він становить основу кадрової бази національної системи державного управління. Водночас роки роботи виявили основні напрями вдосконалення і розвитку державної служби.
Підвищення ефективності влади зумовлює необхідність запровадження механізмів, здатних забезпечити результативність управлінських рішень і збалансовано розмежувати повноваження та відповідальність у сфері надання державних і громадських послуг.
Реорганізація та реформування державно-управлінської системи просто неможливі без належного кадрового забезпечення. Масштаби і складність завдань потребують прискореного формування та оновлення управлінської еліти, залучення до системи управління на всіх рівнях енергійних, компетентних та ініціативних кадрів нової генерації.
У зв’язку з цим я хочу відзначити надзвичайну важливість проблеми підготовки кадрів державної служби.
В цьому напрямі зроблено чимало. Створено систему підготовки та підвищення кваліфікації державних службовців. Українська академія державного управління та її регіональні філіали щорічно поповнюють лави кваліфікованих фахівців. Але розвиток ситуації потребує ще більшої концентрації зусиль. Необхідно забезпечити якісний злам кадрового наповнення управлінських органів.
Це принципове питання, адже становлення демократичного суспільства, розвиток ринкової економіки та реальне втілення євроінтеграційних прагнень України потребують формування державних менеджерів нової генерації.
Хотів би також наголосити на тому, що крім компетентності, дієздатності, ініціативності надзвичайно важливим чинником має стати чесність державної служби. Треба чітко усвідомити, що в очах громадськості, пересічних громадян державний службовець є, певним чином, уособленням самої держави. Державна служба повинна набути належного суспільного статусу і високої репутації. Тому поряд із забезпеченням професіоналізму чільне місце має посідати боротьба з будь-якими проявами корупції.
І ще одне важливе положення.
Ніколи і нікому не можна забувати, що ВЛАДА здійснюється від імені народу. Тому, хто бажає працювати на державній службі, треба завжди пам’ятати, що робота від імені держави має спиратися на виняткову ДОВІРУ. Вище завдання і політиків, і тих, хто бажає ними стати, — служити своєму народу. Інколи думки з цього приводу сприймаються як банальність, або як данина минулому. Але ж це насправді зовсім не так! Це абсолютно сучасна категорія.
Гадаю, що саме це — один з важливіших чинників для створення потужних каталізаторів позитивних суспільних процесів.
Декілька останніх років переконливо свідчать про появу всіх ознак економічної стабільності. Україна виграла декілька важливих європейських тендерів (насамперед в літакобудуванні та авіаційних перевезеннях, космічних проектів).
Можна впевнено говорити про початок ґрунтовної розбудови основ громадянського суспільства.
Буквально останнім часом досягнуто значного прогресу на євроінтеграційному напрямі, встановлено продуктивні стосунки з ЄС та НАТО.
Перелік здобутків можна було б продовжити.
Акцентуючи на саме такій, позитивній, ноті, хочу запевнити всіх присутніх, що Верховна Рада України високо цінує роль державної служби в розбудові сучасної демократичної та економічно розвиненої держави.
Парламент приділяє серйозну увагу розробці відповідної законодавчої бази, покликаної забезпечити державній службі належні умови для роботи, для участі в поглибленні демократичних перетворень.
Від імені українського парламенту в день професійного свята бажаю всім присутнім наснаги та енергії, подальших успіхів у благородній справі служіння державі та народу, міцного здоров’я, щастя та благополуччя.