Таку назву одержала програма, створена у Києві для розв’язання питань організаційного, матеріально-технічного, медичного та соціально-побутового обслуговування малозабезпечених громадян столиці та підтримки недержавних громадських організацій, діяльність яких має соціальне спрямування. Програма, зокрема, передбачає адресну матеріальну допомогу малозахищеним верствам населення, а також ветеранам війни та громадянам похилого віку щоквартально або щомісячно виділенням грошових сум.
Якщо кілька років тому міська влада передбачила на фінансування програми 6 млн. грн., то у нинішньому році ця сума зросла до 126 млн. грн.
Малозабезпеченим сім’ям киян, наприклад, у яких народилася дитина, надається разова грошова допомога у розмірі 1000 гривень. А малозабезпеченим багатодітним сім’ям, які виховують чотирьох і більше неповнолітніх дітей, виділяється 50 грн. для придбання проїздних квитків.
Про все це довідалися члени Комітету ВР з питань соціальної політики та праці, які взяли участь у спільному засіданні колегії Київської міської державної адміністрації.
Парламентарії ознайомилися з роботою міського та 13 територіальних центрів соціального обслуговування в Києві. Зокрема, при міському територіальному центрі створено відділ транспортного обслуговування інвалідів з порушенням опорно-рухового апарата. Автомобільний парк цього підрозділу нараховує 25 мікроавтобусів. Також у Києві звернули серйозну увагу на проблему безпритульності. Її почали розв’язувати зі створення Центру соціальної адаптації для жінок, які не мають визначеного місця проживання. Центр розташований у селищі Пуща-Водиця, утримується за рахунок місцевого бюджету і розрахований на 200 підопічних.
У планах міста створення соціального готелю —будинку для тих, хто, пройшовши курс соціальної адаптації, потребуватиме ще деякий час сторонньої підтримки.
На засіданні висловлено багато пропозицій до законодавців. Зокрема, потребує законодавчого врегулювання питання звільнення територіальних центрів від оподаткування при наданні платних соціально-побутових послуг непрацездатному населенню. Також запропоновано розробити законопроект щодо захисту безпритульних осіб (дорослих і дітей).
Голова парламентського комітету Василь Хара наголосив на засіданні, що Київ — той плацдарм, де успішно випробовуються нові форми і методи соціальної роботи. Згодом це стає прикладом для роботи соціальних служб держави.