Спеціальна тимчасова робоча комісія Верховної Ради з розробки змін до Конституції ухвалила рішення врахувати у своєму законопроекті деякі пропозиції Президента. Але водночас відхилила можливість внесення узгодженого законопроекту про політичну реформу на базі президентського і парламентського. Отже, на голосування, найімовірніше, буде винесено два законопроекти про політичну реформу.
Як повідомив журналістам співголова парламентської комісії Олександр Мороз, комісія, зокрема, врахувала пропозицію Президента про те, що повноваження народного депутата припиняються достроково в разі, якщо він не усунув протягом 20 днів обставин, що порушують вимоги про несумісність депутатського мандата з іншими видами діяльності. Також враховано пропозицію Л. Кучми про дострокове припинення повноважень народного депутата в разі виходу (виключення) народного депутата, обраного від політичної партії (виборчого блоку), зі складу депутатської фракції цієї політичної партії.
За словами О. Мороза, члени комісії дійшли висновку, що, найімовірніше, не вдасться знайти компромісного варіанта між парламентським і президентським законопроектами змін до Конституції, «тому що логіка двох законопроектів різна». Отож тимчасова робоча комісія вирішила зосередитися на своєму законопроекті, пройтися по всіх його пунктах, враховуючи деякі пропозиції Президента.
У свою чергу, як повідомляє «Інтерфакс-Україна», член комісії, лідер депутатської групи «Демократичні ініціативи» Степан Гавриш наголосив, що тепер комісія доопрацьовує депутатський варіант, «прагнучи максимально врахувати пропозиції Президента». За його словами, до депутатського законопроекту не буде внесено норми про спільні вибори Президента і народних депутатів на п’ять років. За рішення не включати цю норму до законопроекту проголосували вісім членів комісії, проти — 11. Сьогодні має відбутися зустріч лідерів усіх депутатських груп з питання політреформи.