Чи вродить цього року хоч кукурудза? — питання, яке сьогодні хвилює селян південних, центральних і східних регіонів України. Вродить, запевняють в Інституті зернового господарства Української академії аграрних наук (Дніпропетровськ). До того ж так щедро, що стане рятівницею валового збору зерна в державі.
Відомий академік Валентин Циков вважає: зібрати нинішнього року по 40 центнерів качанистої з гектара цілком реально. А це значить, що тільки Дніпропетровська область, де кукурудзою зайнято майже 300 тисяч гектарів, має шанси одержати понад мільйон тонн фуражного зерна. Адже нещадна посуха найменше заподіяла лиха саме «королеві полів». Ця культура для формування врожаю справді потребує чимало вологи. Однак, пояснює Валентин Циков, вихідні запаси вологи у грунті на перших порах після посіву істотно не впливають на ріст та розвиток кукурудзи. Це підтвердили майже 30-річні спостереження. Кардинальним чином все залежить від опадів у другій половині вегетації. І особливо за 10—14 днів до викидання мітелок та до молочної стиглості зерна.
Інша річ, що дощами ще треба вміло скористатися. Найважливіше сьогодні — сформувати оптимальну густоту рослин. Кожна зайва — марні витрати вологи та поживних речовин. Рішуче треба боротися і з забур’яненістю качанистої. Віднині уже не так на небо треба дивитися та благати дощу, як собі під ноги, щоб під корінь виполювати той-таки осот.
А нині дніпропетровські вчені прогнозують непоганий збір качанистої — по сорок центнерів з гектара.
 
Дніпропетровськ.