Його прізвище добре знане не лише в Україні, а й за її межами. Однак він ним не хизується. Каже, що це щаслива випадковість, а тому завжди розраховує на власні сили. Проте, звичайно, йому приємно бути однофамільцем Президента.

Віктор Кучма закінчив Львівський інститут фізичної культури, та замість того, щоб торувати шлях до спортивної кар’єри, несподівано для близьких вирішив зайнятися економікою. Пішов працювати в інвестиційну компанію. А згодом виявив бажання розпочати власну справу —розведення свиней. Якось, перебуваючи на Івано-Франківщині у справах, Віктор побачив у селі Підгороддя Рогатинського району розвалений свинарник. Переговоривши з місцевою та обласною владою, він зрозумів, що може розраховувати на підтримку, а тому, не вагаючись, узявся до діла. Перед тим як запустити свинокомплекс, довелося багато читати, вивчати, аналізувати. Їздив за кордон для ознайомлення з технологією харчування, утримання тварин, доглядом за ними. Чимало часу потрібно для будівельно-ремонтних робіт, які розпочалися з реконструкції приміщення старого свинокомплексу. У грудні 1999 року завезли перших свиноматок. Сьогодні на комплексі утримують близько 15 тисяч голів свиней. Зрозуміло, що для таких масштабів, окрім самого бажання та добре написаного бізнес-плану, була потрібна і фінансова підтримка. На той час в проект було вкладено 1,2 млн. доларів США. Більшу частину коштів надав канадський інвестор — компанія «Rosan corporatіon», створена українцями з діаспори.

У перший рік своєї роботи свинокомплекс мав 200 тис. доларів збитків. Це було пов’язано з тривалістю виробничого циклу. Сьогодні підприємство «Росан-Агро» дає стабільні прибутки. Віктор Кучма каже, що ця галузь є рентабельною, тому всі витрати окупили себе за 2,5 року. Якщо правильно годувати поголів’я, то на одній свині можна заробити вдвічі більше, ніж вкладено в її відгодівлю.

До речі, вся робота рогатинського свинокомплексу побудована на нових технологіях. У «Росан-Агро» за п’ять місяців свині набирають вагу 105—110 кілограмів. До того ж тут не використовують кормових антибіотиків і гормональних стимуляторів. На свинокомплексах старого взірця таких результатів доводиться чекати дев’ять місяців. А секрет у нетрадиційному і досить цікавому методі годування: свиней тримають на спеціальній дієті. Для цього в комп’ютер заносять заплановану кількість і структуру кормів, які щоденно призначають кожній тварині, — в середньому 2,5 кг. А для контакту з комп’ютером у вухо свині, як мініатюрну сережку, вживлюють електронний чіп. Коли свиня наближається до місця годівлі, чіп передає інформацію на комп’ютер: що з’їла тварина і скільки. Таким чином зайвого вона не з’їсть. Окрім того, свиней підтримують у добрій «спортивній» формі. Для цього їхній щоденний маршрут розроблено так, щоб вони проходили не один десяток метрів. За словами генерального директора «Росан-Агро» Віктора Кучми, гасло в роботі — «щаслива» свиня. «Тільки якщо ми створимо умови для нормального життя свині, можемо розраховувати, що м’ясо буде якісне», — каже Кучма.

До речі, якщо раніше свинину реалізовували в інші регіони, то тепер її переробляють на власному м’ясозаводі. У планах — будівництво комплексу з відгодівлі ВРХ.

Кажуть, що майбутнє належить тому, хто вірить у красу своїх мрій. Віктор Кучма та його колеги-однодумці і є такими оптимістами.

 

Івано-Франківська область.