Ще півстоліття тому на околиці невеликого села Старий Калкаїв Горошинської сільради Семенівського району був комишитовий завод, де виготовляли очеретяні мати, якими утеплювали парники, тваринницькі приміщення, овочесховища, теплиці. Усе виробництво цього кустарного підприємства трималося загалом на ручній праці: скісками, косами заготовляли сировину з навколишніх, здається, безкраїх боліт.

 На початку 90-х виробництво занепало, приміщення зруйнували, обладнання розтягли. Здавалося, прадавнє ремесло на тому й загине, бо місцеві статки не давали змоги ним серйозно опікуватися. Тоді й нагодилася солідна столична фірма «Побутрембуд» і бізнес налагодився. Кияни взяли в оренду 450 гектарів боліт на території трьох сільрад за цілком помірну плату —дев’ять гривень з гектара на квартал. Отож якась копійка набігає, можна сказати, з нічого. Досить швидко на місці старих, понівечених будівель виросли сучасні приміщення, вкриті єврошифером — виробничий цех, склади готової продукції, побутівки. Втім, на переконання виробничого директора Якова Маслака, тут ще не все до ладу, і з весни за справу знову взялися теслі й муляри. Промисел відновлено повністю й на значно вищому, ніж раніше, рівні. Очеретяні плити, мати завтовшки два і п’ять сантиметрів виготовляються на верстатах, подібних до ткацьких. Принаймні принцип їх дії вельми схожий, різниця тільки в тому, що замість ниткової основи закладається дротяна.

Спочатку сировину — очерет — заготовляли вручну. Робили це наймані бригади з сусідніх сіл. Вони ж і в’язали скошені стебла в кулі, попередньо звільнивши їх від куничок. Косили очерет узимку, коли на ньому опадало листя, а болота замерзали. Стандартний куль оцінювався в 1—1,2 грн. залежно від якості. В минулому сезоні на промислі розжилися на спеціальний імпортний комбайн, і продуктивність різко зросла. Він нагадує міні-трактор: по кризі йде легко і швидко, сам косить-в’яже очерет. Вироби комишитового заводу йдуть за досить високими цінами не тільки в близьке, а й здебільшого в далеке зарубіжжя. З-за кордону надходять замовлення, зокрема, на очеретяні жалюзі: екологічно чисті, легкі, що надійно захищають від сонця. Крім того, плити, мати з очерету — чудові утеплювачі, котрі кладуть на підлогу замість керамзиту — на горища, використовують як перестінки. А очеретяні стебла навіть миші не гризуть! Власне, унікальні властивості очерету з давніх-давен знали і використовували в наших краях. Проте останнім часом чомусь забули про дешевий, зручний і надійний матеріал.

 

Полтавська область.