Заява фракції Соціалістичної партії України у зв’язку із загрозою нової чорнобильської катастрофи
Останнім часом у Києві і по всій Україні циркулюють повідомлення про неблагополучну ситуацію на Чорнобильській атомній електростанції. Офіційні державні органи називають це чутками, запевняють, що ситуація перебуває під контролем. Але справжнє становище, як випливає з висновків учених-фахівців і повідомлень преси, далеке від благополучного, більше того, воно викликає обгрунтовану тривогу.
Побудований сімнадцять років тому об’єкт «Укриття» над ЧАЕС, відомий як саркофаг, розрахований попередньо на тридцятирічний термін експлуатації, руйнується на очах. Стеля його стала решетом, через яке викидається радіаційний пил, і останнім часом рівень радіації в зоні саркофага істотно підвищився. Конструкції перекриття визнано аварійними. Збільшується нахил колон, що може призвести до падіння плит і всіх конструкцій оболонки саркофага. Результат падіння і зруйнування «Укриття» за своїми масштабами може перевершити чорнобильську катастрофу 1986 року. Життя на величезній території України (і не лише України) можна буде вважати знищеним. Дніпро стане мертвою рікою з усім басейном малих річок і водоймищ.
Фракція Соціалістичної партії України з прикрістю констатує, що Президент і уряд, добре знаючи про загрозу катастрофи, не вживають жодних реальних заходів для її відвернення. Гірше того, Президент і уряд на догоду Заходу зробили шоу із закриття ЧАЕС, піддавшись на обіцянки іноземців спільно побудувати нове укриття над саркофагом. Однак з різних причин будівництво країнами «великої сімки» не фінансується, а ті кошти, що виділяються, Україною використовуються неефективно. Влада не готова до вирішення питань такого масштабу. У цих умовах потрібно було мобілізувати всі внутрішні ресурси для будівництва саркофага-2 своїми силами. Проте правлячий режим віддав перевагу політичним ігрищам і боротьбі за збереження влади кланів, а народ кинув на поталу стихії і волі випадку.
У цій ситуації депутати-соціалісти вбачають єдиний вихід — у створенні національного фонду для будівництва нового укриття над чорнобильським саркофагом. Потрібно припинити будівництво і облаштування всіх резиденцій, палаців, придбання автомобілів, літаків і вертольотів для розкошування вищого державного керівництва, спорудження автобанів, скоротити витрати на чиновницький апарат і силові структури, використати можливості комерційних банків, зажадати від олігархів повернення вивезених за кордон коштів і терміново почати будівництво, яке має порятувати український народ від нового ядерного пекла. Необхідно також встановити суворий контроль за продажем овочів, фруктів, грибів, риби, оскільки багато їх у столиці і в інших містах продається із зони, ураженої радіацією.
Вимагаємо від Президента і уряду обнародувати повну інформацію про ситуацію у районі Чорнобильської АЕС. Нам не потрібні паніка і хаос, ми далекі від політичних спекуляцій і упереджень, але народ має знати правду і бути готовим до випробувань. Торік соціалісти вже попереджали владу про хлібну проблему, але до нас не захотіли прислухатись. Люди слухали байки про високий урожай, а тим часом під дахом влади їх грабували. Тепер, з’ясовується, хліба нема. Влада має бути свідома того, що злочинно приховувати від своїх громадян і світу реальну загрозу і можливості її уникнення. Тільки сувора відповідальність влади перед народом, що можливе при зміні системи влади, повне і чесне інформування його про масштаби загрози і шляхи її відвернення, мобілізація внутрішніх ресурсів і резервів здатні порятувати наш народ від ядерної катастрофи.
Вважаємо також за необхідне звернутися до народів, парламентів і урядів світу, до міжнародного співтовариства по екстрену допомогу у знешкодженні ядерного монстра. Відлік часу для цього у нас із вами обмежений до краю. Метроном запущений.
Перед лицем реальної ядерної загрози соціалісти України закликають до загальнонаціональної єдності і згуртованості. Відвернути катастрофу можна, якщо зупинити розкрадання держави, встановити чесні партнерські зв’язки зі світом і всією потугою України загнати розбудженого чорнобильського атомного звіра у нове, збудоване за всіма вимогами науки і досягненнями технічної думки, укриття. Відкладати це надалі для України рівнозначно смерті.
Іван БОКИЙ, заступник голови фракції.