Примусова відмова від сталих економічних зв’язків із сусідньою Херсонщиною кримським сепаратистам уже виходить боком
Дзвін монет, як реквієм
Після вторгнення до Криму «зелених чоловічків» на сусідній Херсонщині в когось сильно додалося роботи, а хтось її позбувся. Працівники гуртожитків кількох навчальних закладів обласного центру, приміром, збиваються з ніг — готують вільні кімнати до заселення родин біженців та військовослужбовців виведених із півострова частин. Тут уже мешкають 253 особи, і щодня прибувають дедалі більше новоселів. У клопотах і управління міграційної служби: по закордонні паспорти України сюди за місяць уже звернулися понад триста мешканців Криму, котрі відмовилися від документів РФ.
У фінансових закладах Херсонщини сумним реквіємом по економіці півострова дзвенить гривневий дріб’язок. Оскільки наші монети на окупованій території вже не ходять, власники закладів гральних автоматів, фірм-перевізників, в яких накопичилися чималі запаси монет, поспішають вивезти їх до українських банків і там обміняти на паперові гривні або тут-таки на них купити долари чи євро.
— Кожного дня до фінустанов регіону з Криму привозять від п’ятнадцяти кілограмів до двох центнерів монет, — каже начальник обласного управління Національного банку України Андрій Граділь.
Бізнес лихоманить
Що українським банкам, що рядовим кримцям з числа їхніх клієнтів нині не позаздриш. Обсяги депозитних внесків на півострові до російської окупації обраховувалися мільярдами гривень, і далеко не всі вкладники встигли їх забрати до того, як Крим від’єднали від єдиної платіжної системи України. Тепер по свої кревні люди, знову-таки, чимчикують до Херсонщини, хоча лише частина тутешніх банківських підрозділів уже розібралася в ситуації й почала видачу цих коштів. До того ж невідомо, як бути з комерційними кредитами: отримуючи їх, чимало 
херсонських бізнесменів надавали в заставу свою кримську нерухомість — кафе, пансіонати, заміські будинки. Як тепер банку переоформити право власності на приміщення і реалізувати цю заставу в разі неповернення боргу та відсотків, ніхто не знає.
У свою чергу кримські ділки, котрі стали власниками чи співзасновниками промислових і сільськогосподарських підприємств у Таврії, також не спроможні дати раду власності, що опинилася за межами загарбаної території. Днями з півсотні «тітушок», прикриваючись сумнівним судовим рішенням, намагалися демонтувати й вивезти до Криму виробниче обладнання заводу будівельних матеріалів №1 в місті Нова Каховка. На захист заводу стали міліціянти, котрі випроводили нахабних зайд подалі. Хоча бізнесменів із півострова в чомусь також можна зрозуміти: потужностей для виготовлення будматеріалів у Криму не вистачає, і ввозити їх не автотрасою, як раніше, а морем через Керч буде надто витратно. А постачати через Херсонщину бетонні конструкції чи цеглу, яка може піти не на зведення пансіонатів чи житлових будинків, а на укріплення позицій російських окупантів, Україна відтепер навряд чи буде. Відвантаження з Херсонщини до Криму залізницею піску з місцевих кар’єрів для будівельних робіт та виготовлення будматеріалів також повністю припинилося на невизначений термін. 
— Загалом з упевненістю можна стверджувати, що втрата економічних зв’язків із Кримом є критичною радше для самого Криму, ніж для підприємств Таврії — як верфей чи машинобудівних заводів, так і переробників сільгосппродукції, — доповнює президент Торгово-промислової палати Херсонщини Вікторія Остроумова. —  Вони ніколи не робили ставку тільки на нестабільний тамтешній ринок.
Нові можливості
До того ж органи місцевого самоврядування у краї розуміють, що землякам-бізнесменам потрібні нові можливості замість втрачених, і готові ці можливості надати. «Перша ластівка» — 189 земельних ділянок, запропонованих усім бажаючим під реалізацію інвестиційних проектів у всіх районах краю, в тому числі курортних. Крок другий — пропозиція до операторів ринку авіаційних перевезень перевести рейси з Сімферополя до комунального аеропорту Херсона, який відновив роботу з 10 квітня. Уже розпочалися перемовини з відомою компанією «Turkіsh aіrlіnes» стосовно виконання з обласного центру регулярних рейсів 
за маршрутом Стамбул—Херсон замість Стамбул—Сімферополь.
Хвалилася сорока море випити
Херсонщина традиційно постачала до Криму переважно продовольство, збільшуючи його поставки вдвічі-втричі протягом курортного сезону. Тепер навіть якби захоплені території й не відгороджувалися блокпостами, ажіотажного попиту не буде — український турист туди просто не поїде. Утім, на харчі завжди знайдеться покупець і деінде, варто лишень трохи ціну скинути. Та є в області стратегічний товар, без якого мешканцям півострова не обійтися — принаймні найближчими роками. Це дніпровська вода, яку кримчани п’ють і якою поля зрошують — без неї власне виробництво зернових та овочів там впаде на третину. І вони б раді цю воду з Північно-Кримського каналу отримувати надалі, але зась.
«Хоча заповнення каналу триває, вода до Криму не йде з кількох причин. По-перше, споживачі на півострові повністю не розрахувалися за її постачання ще за минулий рік. І це значні борги, хоча суму розголошувати не буду. По-друге, не визначено механізм подальших розрахунків і господарську чи іншу структуру, яка оплачуватиме цінний природний ресурс, а головне — гарантує вчасну оплату за нього», — розставив крапки над «і» начальник управління ПКК Олександр Романенко.
Російські лідери обіцяють збудувати в окупованому Криму опріснювальний завод, який буцімто компенсує дефіцит прісної води на півострові, а для заміни енергопостачання з материкової України обладнати кожен дім дизельними генераторами. Але такі обіцянки нагадують радше слова сороки, яка хвалилася море випити, та луснула. Адже у випадку з водою, в разі припинення постачання Північно-Кримським каналом, її дефіцит суттєво перевищить мільярд кубометрів Н2О на рік. І збудувати опріснювальний велетень такої колосальної потужності — якщо не фантастика, то справа дуже віддаленого часу, кількох років щонайменше. А врожай на полях аграріїв степового Криму без води з Херсонщини «горітиме» вже за кілька тижнів. На цьому тлі далекосяжні плани путінських урядовців у короткий строк перетворити півострів на самодостатню процвітаючу територію—донор федерального бюджету, більше схожі на дешеву пропаганду для заспокоєння мешканців окупованої зони, ніж на конкретний план дій. 
Фото автора.
ДОВІДКОВО
Голова Херсонської облдержадміністрації Юрій ОДАРЧЕНКО (на знімку):
«Іде робота з перенесення до Херсонського аеропорту функцій сімферопольського. Підприємство пройде перевірку на предмет можливості його повноцінного функціонування. Вирішується питання про встановлення мінімальних цін на квитки для громадян України, що дасть змогу більшій кількості людей користуватися цим видом транспорту».
Біля насосної станції Північно-Кримського каналу.